Copacii canadieni contribuie la incalzirea globala

Copacii canadieni au ajuns sa pompeze mai mult dioxid de carbon decat absorb, spun oamenii de stiinta canadieni. Potrivit acestora, situatia actuala este rezultatul incendiilor recurente si al infestarii cu insecte daunatoare, ambele fiind consecinte ale cresterii temperaturii, informeaza WBCSD.

Cresterea temperaturilor favorizeaza incendiile, care produc emisii foarte importante de dioxid de carbon, spun oficialii canadieni. De asemenea, aceasta a dus si la raspandirea gandacilor de pin care au devastat deja mii de kilometri patrati de padure. Iernile fiind mai blande, populatia de gandaci de pin nu mai este decimata din cauza frigului, ceea ce afecteaza din plin padurile din nordul tarii.

Activistii de mediu cer o reducere drastica a taierii padurilor pentru a contraveni acestei evolutii ingrijoratoare. Exploatarea forestiera fiind insa una dintre cele mai importante industrii din Canada, reducerea ei nu va fi usor de implementat.

Potrivit unor oameni de stiinta din cadrul guvernului canadian, un moratoriu privind taierea copacilor nu este o solutie pentru ca produsele din lemn sunt esentiale pentru constructii, mobila si alte utilizari.

Potrivit acestora, reducerea folosirii lemnului ar duce de fapt la o crestere a emisiilor de carbon. Daca lemnul este inlocuit cu alte materiale ca plasticul, metalul sau betonul, care necesita arderea unei cantitati mai mari de combustibil fosil, rezultatul este o crestere a poluarii atmosferice la nivel global.

Padurile canadiene se intind pe o suprafata de aproape 2 milioane de kilometri patrati, ceea ce reprezinta aproximativ 7% din suprafta forestiera a Pamantului. Acestia au fost denumiti "plamanii planetei" pentru ca stocheaza cantitati mari de dioxid de carbon, curatand astfel atmosfera de gaze cu efect de sera, intr-un mod cu totul natural.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri