Autoritățile române, impasibile în fața contrabandei cu gaze refrigerante cu efect de seră

La două luni de la dezvăluirea faptului că România este un punct principal de intrare a gazelor fluorurate refrigerante (HFC) fabricate în China și comercializate ilegal în toată Europa, autoritățile române nu au luat nicio măsură până în momentul de față. HFC sunt gaze sintetice cu efect de seră de mii de ori mai puternice decât CO2 și folosite în frigidere, aparate de aer condiționat, protecție împotriva focului, aerosoli și spume.

Dovezile au fost prezentate de către Environmental Investigation Agency (EIA) în cadrul raportului “Europe’s most chilling crime – The illegal trade in HFC refrigerant gases” / “Cea mai înfiorătoare infracțiune din Europa – Comerțul ilegal cu gaze HFC refrigerante”, care prezintă contrabanda gazelor care ajung în România prin Turcia sau Ucraina. Raportul în limba română poate fi accesat aici.

Deși volumul comerțului ilegal nu poate fi calculat cu exactitate, EIA estimează că ar fi undeva la 20-30% din volumul comerțului legal. Cu o cotă permisă de echivalentul a 100,3 milioane tone CO2, reiese faptul că volumul comerțului ilegal cu HFC care intră în UE ar fi la echivalentul a 30 de milioane de tone de CO2.

Înainte de publicarea raportului, EIA și 2Celsius au informat autoritățile naționale relevante cu privire la descoperirile sale, oferind și numele companiilor implicate și ale contrabandiștilor înregistrați, rutele frecventate și metodele utilizate pentru transportul acestor gaze periculoase în Europa. Cu toate acestea, autoritățile din România nu au dat niciun indiciu că sunt luate măsuri, chiar dacă subiectul a ajuns pe agenda publică națională.

România este un punct principal de intrare a gazelor fluorurate refrigerante fabricate în China și comercializate ilegal în toată Europa

Amenda pentru comerțul ilegal cu gaze fluorurate este foartă mică în România. Solicităm Ministerului Mediului să mărească amenzile pentru ca acestea să funcționeze în mod eficient ca factor de descurajare. Mai mult, raportul dovedește că este nevoie de controale mai drastice la graniță și o colaborare mai strânsă între autoritățile vamele, Garda Națională de Mediu și poliție pentru identificarea transporturilor ilegale și punerea pe piață a acestor gaze cu impact mare în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Mihai Stoica, Director Executiv 2Celsius.

În mijlocul unei crize climatice globale, alături de potențialul impact asupra climei al acestui tip de comerț ilegal care ar putea ajunge la echivalentul a 6,5 milioane de mașini care circulă în trafic timp de un an, lipsa de acțiune a autorităților europene, în special cele din România, ridică un puternic semnal de alarmă. În urma ultimul avertisment al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) din august, dar și a unei veri pline de fenomene meteo extreme provocate de schimbările climatice din întreaga lume, nu există nicio scuză pentru inacțiune. Avem instrumentele necesare pentru a combate această infracțiune: aplicarea coordonată a informațiilor, pedepse mai mari și o mai bună monitorizare a HFC-urilor care intră și tranzitează prin Europa, dar ele trebuie puse în aplicare”, a declarat Fionnuala Walravens, Senior Climate Campaigner din cadrul EIA.

Uniunea Europeană și-a revizuit legislația pe gaze fluorurate în 2014 pentru a elimina HFC. Pe măsură ce stocurile de micșorează și prețurile cresc ca urmare a noilor cote europene, comerțul ilegal s-a dezvoltat.

spot_img

Ultimele știri