Rata globală a consumului de carne este în creștere și va avea un efect devastator asupra mediului, contribuind la emisiile de carbon și la pierderea biodiversității, conform unui nou studiu.
Conform studiului, cantitatea medie de carne consumată la nivel global per persoană a crescut mai mult decât dublu în ultimii 50 de ani, de la 23 kg în 1961 la 43kg în 2014. Astfel, producția de carne a crescut la o rată mult mai mare decât rata de creștere a populației, ajungând de 4 sau 5 ori mai mare decât în 1961.
Consumul de carne va crește drastic pe măsură ce populația lumii și veniturile individuale se măresc, iar oamenii de știință avertizează că va avea un impact major asupra emisiilor de carbon și a biodiversității.
„Ce se întâmplă este un mare motiv de îngrijorare și dacă consumul de carne va crește în continuare, va fi și mai grav. Într-un sens larg putem spune că consumul unor cantități substanțiale de carne este dăunător mediului.”, a declarat Tim Key, cercetător la Universitatea din Oxford și co-autor al studiului.
Conform analizei, consumul ridicat de carne are efecte negative și asupra sănătății umane, sporind riscul de cancer colorectal și de boli ale inimii.
„Este dificil să ne imaginăm cum ar putea lumea să ofere unei populații de 10 miliarde de oameni cantitatea de carne consumată în prezent în majoritatea țărilor cu venituri ridicate fără efecte negative substanțiale asupra mediului.”
Unii indicatori recenți arată că unele țări au atins apogeul consumului de carne, care este acum în scădere, în special în națiunile mai dezvoltate. Însă în țările cu venit mediu, cum ar fi China și alte națiuni din estul Asiei, consumul de carne este în creștere.
8 sfaturi pentru o alegere mai bună a cărnii și lactatelor
Conform unei analize ONU, până la mijlocul secolului consumul global de carne ar putea crește cu 76%. Consumul de pui s-ar putea dubla, în timp ce consumul de vită va crește cu 69% și consumul de porc cu 42%.
În cadrul studiului, cercetătorii atrag atenția că producția de carne este asociată cu emisii mult mai mari de carbon decât creșterea legumelor, a fructelor sau a grânelor. Producția de animale contribuie în prezent la 15% dintre toate emisiile antropogenice (dioxid de carbon, metan și oxid de azot).
De asemenea, producția animalieră contribuie în mod semnificativ la pierderea biodiversității, pe măsură ce pădurile și alte locuri naturale sunt transformate în terenuri agricole pentru a crește hrană pentru animale. Drenarea râurilor și a lacurilor pentru a iriga aceste terenuri are deja un impact substanțial asupra resurselor de apă.
Autorii studiului atrag atenția și asupra problemelor de sănătate care pot apărea odată cu o dietă bazată pe carne, însă acestea sunt mai puțin dramatice ca impactul asupra mediului.
În primăvara acestui an, 20 de ONG-uri au cerut Uniunii Europene revizuirea impactului asupra mediului și sănătății a creșterii intensive a animalelor și promovarea unei diete sustenabile și sănătoase, bazate în principal pe plante.