Constructia unui baraj gigant ameninta crescatorii de cerbi din Siberia

O populatie indigena care creste cerbi in tundra inghetata a Rusiei se teme ca stilul sau de viata va disparea daca planurile de constructie a unuia dintre cele mai mari baraje hidro-electrice din lume pe pamanturile lor se vor realiza, informeaza Reuters.

Popualtia Evenki a apelat la ajutorul WWF, Greenpeace si al unei organizatii ecologice locale sa ceara presedintelui Vladimir Putin si protejatului sau, Dmitry Medvedev, care candideaza la presedintie in martie, sa se opuna constructiei.

Acestia sustin ca proiectul, in valoare de 13 miliarde de dolari, va duce la inundarea unei suprafete de zece ori mai mare decat New York-ul si va alunga 2.000 de Evenki – din cei 28.000 cati exista in Rusia – de pe pamanturile lor.

„Daca pamantul populatiei indigene va fi distrus din cauza constructiei acestui baraj, atunci acestia nu vor mai putea sa-si continue obiceiurile – cresterea si vanarea cerbilor. Asta inseamna ca vor inceta sa existe”, a declarat Pavel Sulyandziga, vicepresedintele Asociatiei Populatiilor Indigene din nordul Rusiei, Siberia si Estul Indepartat, care a adaugat ca grupurile ecologiste au abordat toti candidatii la presedintie pe aceasta tema.

Compania ruseasca de stat din domeniul energiei hidro-electrice, RosHysdro, a anuntat ca planuieste sa construiasca o statie cu o capacitate de 8.000 de megawatti pe raul Tunguska in nordul Siberiei care va inunda o parte din satele Evenki.

In 1998, Uniunea Sovietica a renuntat la planurile de constructie a gigantului energetic pe aceste locuri, dupa ce liderul Mihail Gorbaciov a pus la indoiala strategia de construire. Insa Anatoly Chubais, directorul companiei energetice de stat, a reluat planurile cu justificarea ca proiectul va schimba fata regiunii, datorita constructiei de cale ferata, drumuri si fabrici.

Un purtator de cuvant al RosHysdro a anuntat ca planurile de constructie nu au fost inca aprobate si ca se vor avea in vedere ingrijorarile oamenilor, iar cei relocati vor primi compensatii.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri