Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) a emis acordul de mediu pentru constructia drumului expres Sibiu – Fagaras, care va asigura legatura rapida intre autostrada Nadlac – Sibiu – Bucuresti – Constanta si autostrada Bors – Brasov – Bucuresti, informeaza un comunicat al ANPM. Potrivit documentatiei oficiale, drumul expres Sibiu – Fagaras traverseaza judetele Brasov si Sibiu, avand o lungime totala de 72,537 de kilometri.
Cele doua autostrazi (Nadlac – Sibiu – Bucuresti – Constanta si Bors – Brasov – Bucuresti) vor fi, astfel, legate pe directia vest – est, realizandu-se facilitati de trafic pentru zona de sud-est a tarii, zona Balcani, de zona de vest – nord, zona Europa de Nord. De asemenea, se realizeaza o legatura rapida intre municipiul Sibiu si zona centrala a Transilvaniei.
Conform ANPM, pentru construirea drumului expres Sibiu-Fagaras va fi nevoie de defrisarea a 17,2 hectare de teren, astfel: 0,11 hectare intre km 21+970 si km 22+050, Padurea Dumbravii, cu latimi cuprinse intre 0 – 38 de metri; 10,4 hectare intre km 61+050 si km 64+750, Padurea Bradului, cu latimi cuprinse intre 49 – 130 de metri; 6,7 hectare intre km 69+800 si km 70+450, Padurea Mohu, cu latimi cuprinse intre 0 – 80 de metri.
Traseul drumului expres Sibiu-Fagaras intersecteaza si se afla in vecinatatea unor situri de interes comunitar (SCI – SPA), care sunt parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania: SCI Oltul Mijlociu-Cibin-Hartibaciu, SPA Podisul Hartibaciu, SPA Piemontul Fagaras si SPA Avrig-Scorei-Fagaras. Pentru aceste zone protejate, ANPM a stabilit o serie de conditii ce vor trebui respectate si anume: organizarile de santier, gropile de imprumut, fabricile de betoane, instalatiile de emulsii bituminoase, instalatiile de sortare a agregatelor naturale, fabricile de mixturi asfaltice, statiile de carburanti, incintele special amenajate pentru efectuarea de reparatii la utilajele si mijloacele de transport nu vor fi amplasate in ariile protejate, ci la o distanta de peste 0,5 kilometri.
Pentru situl Aria de Protectie Speciala Avifaunistica "Piemontul Fagaras" s-au stabilit si cateva masuri de compensare, pe care constructorul este obligat sa le duca la indeplinire. Astfel, pierderile iremediabile cauzate de implementarea prezentului proiect vor fi compensate in mod adecvat prin adaugarea a doua zone de habitate cu pajisti seminaturale si vor fi realizate lucrari de sustinere a habitatelor periclitate din interiorul sitului pe aproximativ 300 de hectare, in cele mai amenintate zone (primordial pajisti cu vegetatie lemnoasa spontana).
In timpul lucrarilor, se va taia vegetatia lemnoasa spontana de pe pasune si se va evita distrugerea zavoaielor de pe malul paraului. Locatia exacta a lucrarilor de sustinere a habitatelor este DN 7C, in apropiere de DN 1, in localitatea Cartisoara. Totodata, va fi asigurata supravietuirea unor tipuri de habitate amenintate din incinta SPA – ului, prin managementul adecvat al ariei de protectie speciala avifaunistica in cauza. Titularul proiectului are obligatia de a se adresa Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile in vederea stabilirii unui calendar de realizare a masurii compensatorii, precum si de a informa ANPM cu privire la calendar, in termen de 10 zile de la stabilirea acestuia.