Consiliul Roman al Cladirilor Verzi (RoGBC) cere sectorului bancar sa se implice in domeniul cladirilor ecologice. Apelul a fost facut cu ocazia lansarii RoGBC, care a avut loc pe 14 octombrie, la Bucuresti.
"Mi-ar placea sa aud ca o banca din Romania ofera credite ipotecare pentru cladiri verzi. Chemam astfel si sectorul bancar sa se alature RoGBC", a declarat Steven Borncamp, lider si fondator al RoGBC si al companiilor de consultanta SOPOLEC si EcoNavitas.
RoGBC a primit recent acreditarea ca Emerging Council al World Green Building Council si numara, pana in prezent, 23 de membri fondatori, majoritatea dezvoltatori imobiliari si producatori de materiale de constructie.
Borncamp crede ca creditele ipotecare ori alte tipuri de finantare in domeniul imobiliar, preturile tot mai scazute ale tehnologiilor, schimburile de cunostinte la nivel international, dar si vointa politica, care achieseaza la noul trend in constructii, sunt suficiente semnale pentru dezvoltarea pietei cladirilor verzi in Europa de Est si in Romania.
Cladirea verde
Componentele esentiale ale cladirilor verzi, sustine Borncamp, sunt eficienta energetica, folosirea resurselor regenerabile, construirea cu materiale sustenabile si accesul la transportul in comun.
Ce este RoGBC?
RoGBC este o asociatie nonprofit care incurajeaza aparitia conditiilor de piata, educationale si legislative necesare transformarii industriei constructiilor si a celor adiacente in scopul crearii si renovarii unor cladiri performante sustenabile si profitabile. Consiliul este deschis investitorilor si dezvoltatorilor imobiliari, companiilor din constructii, arhitectilor, inginerilor, furnizorilor de servicii si tehnologii, companiilor, consultantilor imobiliari, studentilor si profesorilor din domeniu, ONG-urilor si autoritatilor publice. Scopul consiliului este crearea si renovarea unor cladiri performante, sustenabile si profitabile.
Momentul zero
Lansarea RoGBC, in parteneriat media cu "Green Report", a constat intr-o sesiune de traininguri despre "Cum se obtine calificativul A aferent Directivei de Performanta Energetica a Cladirilor" si "Cum se poate construi verde si rentabil".
La conferinta au participat Emilia Cerna Mladin, presedinte al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, Stephen Scrivens, de la Landscape Technologies, Hadley Barrett si Frederic Petrignani, de la Oxford Management, si Bogdan Draganescu, de la WSP.
Printre vorbitorii de la conferinta s-au numarat Steven Borncamp, director executiv al RoGBC, Daiana Voicu, de la Willbrook Management International, Graham Reece, de la ProLogis, Silviu Chirmus, de la Somfy, Oana Dicu, de la Holcim Romania, Corina Truica, de la CEMS Tehnologii, si Tudor Trita, de la ARCHIBUS Solution Center Romania.