Conservarea padurilor tropicale ar costa 100 miliarde de dolari

Conservarea a 20% din padurile tropicale ar costa tarile lumii pana la 20 de miliarde de dolari pe an. Aceasta suma ar reprezenta platirea proprietarilor pentru a nu taia padurile, potrivit unui raport inaintat primului ministru britanic, informeaza the Guardian. Conform studiului expertului pe despadurire si energie verde, Johan Eliasch, tarile cu emisii ridicate de dioxid de carbon trebuie sa contribuie la un fond comun pentru finantarea conservarii.

Banca Mondiala a estimat ca acest capital se situeaza in intervalul 2 – 20 miliarde de dolari, pentru a reduce despadurirea la 20%, iar pentru a o stopa complet, se ridica la 100 de miliarde de dolari anual.

Potrivit raportului, costurile de impadurire si de stopare a despaduririi la care ar fi supuse tarile cu emisii de carbon raman mai scazute decat cele de a reduce cantitatea de emisii. Raportul pledeaza astfel pentru o administrare sustenabila a padurilor intr-un plan global de reducere a emisiilor de carbon.

Raportul lui Eliasch propune o noua abordare a conservarii padurilor tropicale, care era pana acum opera campaniilor caritabile, initiate de asociatia Cool Earth. Noul model este sprijinit de unii ecologisti, iar guvernul Guyanei s-a oferit deja anul trecut sa salveze padurile de pe teritoriul sau in schimbul unei sume de bani din partea guvernului britanic.

Andy Tait, reprezentant Greenpeace pe biodiversitate, s-a declarat ingrijorat ca acest model ar permite tarilor lumii sa-si rascumpere prea usor emisiile de carbon, iar schimbul intre credite de padure si credite de carbon ar reduce investitiile in energii regenerabile.

Salvarea padurilor tropicale care inmagazineaza dioxidul de carbon ar ajuta la ameliorarea schimbarilor climatice, la controlul caderilor de precipitatii si la conservarea a mai mult de jumatate din speciile de animale ale lumii. In prezent, 17% din emisiile de carbon din lume au ca sursa despadurirea excesiva.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri