Conferintele lunii

Londra, Marea Britanie – Summitul pe mediu G20

In lumina prezentei crize financiare, grupul G20 s-a reunit la Londra pentru a gasi solutii la criza financiara si la cea de mediu intre 23 si 25 februarie.

Summitul G20 este o oportunitate importanta pentru tarile dezvoltate, dar si pentru cele in curs de dezvoltare, sa gaseasca legaturile stranse dintre componenta de mediu si cea financiara a unei crize economice globale. Nicio solutie nu va fi suficienta daca nu abordam problemele mediului si saraciei din lumea a treia, a declarat premierul britanic Gordon Brown.

Declaratia finala a punctat faptul ca o constructie a sustenabilitatii, justitiei sociale si economiei verzi nu este doar o extensie a economiei din prezent ci un principiu fundamental pentru a asigura prosperitate pe baza echitatii dintre oameni si a protectiei biodiversitatii planetare pentru viitoarele generatii.

Nuremberg, Germania – Targul produselor bio, Biofach

Piata internationala a produselor bio a crescut anul trecut cu 5 miliarde de dolari si a ajuns la o valoare globala de peste 46 miliarde de dolari. In ciuda crizei economice, piata este in crestere si oportunitatile de business si consum sunt tot mai mari, a declarat Catherine diMatteo, presedintele IFOAM – Federatia Internationala a Miscarilor din Agricultura Organica, la Targul Biofach 2009, desfasurat la Nuremberg.

La nivel mondial suprafata consacrata agriculturii biologice se ridica in prezent la 30,4 milioane de hectare, cu Australia in fruntea clasamentului – 12.3 milioane hectare, arata studiul pietei globale bio realizat de consultanta britanica, Organic Monitor.

China (2,3 milioane ha), Argentina (2,2 milioane ha) si SUA (1,6 milioane ha) se claseaza pe urmatoarele locuri.

La scara globala, Oceania este continentul cu cea mai mare suprafata cultivata organic (42%), urmata de Europa (24%) si de America Latina cu 16%.

Suprafata cultivata cu bio va inregistra o crestere la nivel mondial in 2009; peviziunea se bazeaza pe o crestere inceputa in septembrie 2008. Numai economiile bio europene au incheiat anul trecut cu o crestere de 7% si cu o suprafata dedicata agriculturii organice care depaseste 8 milioane de hectare. Tarile din Europa centrala si de est sunt motorul care inregistreaza cea mai mare rata de crestere.

Bruxelles, Belgia – Conferinta CE privind mobilitatea urbana

Comisia Europeana a anuntat in cadrul conferintei pe tema mobilitatii urbane de la Bruxelles o serie de initiative ce au ca obiectiv imbunatatirea
sustenabilitatii transportului in orasele europene. Peste 300 de participanti din 50 de tari s-au intalnit pentru a cauta cele mai bune solutii in asigurarea unui transport urban de inalta calitate pentru europeni pe parcursul anilor viitori.

Aceste actiuni includ pregatirea unui nou program CIVITAS pentru cercetarea mobilitatii urbane, precum si integrarea unor noi mijloace de transport mai eficiente.

Un studiu amanuntit despre imbunatatirea transportului in regiunile urbane va fi lansat de CE si ofera solutii pentru o mai buna coordonare, legaturi mai bune intre mijloacele de transport si demonstreaza eficienta folosirii unui singur bilet pentru mai multe mijloace de transport. Studiul realizat de CE ii va ajuta pe europeni sa gaseasca solutii potrivite pentru nevoile lor si care protejeaza mediul.

In plus, CE va lansa si un website care va ajuta autoritatile publice in cautarea lor de vehicule curate si eficiente energetic, cum ar fi, de exemplu, autobuzele electrice.

New Delhi, India – Summitul Dezvoltarii Durabile WBCSD

Trecerea necesara catre o economie cu cat mai putin carbon este oportunitate de business nu numai in tarile dezvoltate, dar si in Asia, spunea presedintele WBCSD, Bjorn Stigson la Summitul Dezvoltarii Durabile din 5 februarie de la New Delhi, India.

Marile companii, crede Ivo de Boer, secretarul executiv al UNFCCC, trebuie sa aleaga. Ori stau la masa impreuna, la Copenhaga, ori vor fi trecute in meniu. Negocierile de la New Delhi incearca sa aduca statele asiatice si in special India in lupta comuna impotriva schimbarilor climatice si semnarea unui acord global.

Nairobi, Kenya – Summit UNEP despre mediu si criza

Protectia mediului in contextul crizei economice precum si regulile internationale de utilizare a mercurului au fost principalele teme de discutie
ale summit-ului organizat in saptamana 16-22 februarie de Programul de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) la Nairobi, Kenya. Uniunea Europeana si-a prezentat rezultatele obtinute in domeniu precum si cele obtinute in cadrul negocierilor internationale pentru un nou acord climatic care va fi adoptat in decembrie 2009 in Copenhaga si care va inlocui Protocolul de la Kyoto.

Ministrii au discutat la Nairobi despre solutii privind criza economica globala, utilizarea energiei disponibile si lipsa hranei si a apei potabile. Toate aceste probleme se vor agrava in conditiile schimbarilor climatice, mai cu seama in tarile in curs de dezvoltare. Al doilea punct important in cadrul summit-ului a constat in discutii despre utilizarea mercurului. „Inca o data, am confirmat ca adoptarea unui acord global in ceea ce priveste utilizarea mercurului este atat in interesul reprezentantilor Uniunii Europene cat si ai Cehiei. Acesta este un subiect de negociere de 10 ani. Este timpul sa stabilim un acord”, a fost mesajul partii europene.

La summit s-au utilizat doar materiale reciclabile pentru scaderea impactului asupra mediului si climei. Emisiile de gaze de la zborurile delegatiilor cu avionul vor fi compensate prin utilizarea banilor pentru biletul de avion la finantarea unor case ecologice si prin contributia la Fondul Global al Schimbarilor de Clima. Romania a fost reprezentata de ministrul mediului, Nicolae Nemirschi.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri