Conferinta IER: Securitatea alimentara si a resurselor de apa

Institutul European din Romania (IER) organizeaza, astazi, in parteneriat cu Fundatia Friedrich Ebert in Romania si Fundatia EURISC, conferinta cu tema „Securitatea alimentara si a resurselor de apa: intre perspective europene si realitati nationale„.

Printre invitati se numara Elena Dumitru, secretar de stat, Ministerul Mediului; Vasile Pintilie, director general, Administratia Nationala „Apele Romane”;  Vladimir Manastireanu, presedinte ANSVSA; Ion Sandu, director general, ANM, cat si reprezentanti ai mediului academic si de cercetare, ai mediului de afaceri si ai societatii civile. Publicatia Green Report se afla printre partenerii media ai evenimentului.

Caracterul multidimensional al conceptului de securitate, deseori abordat doar din perspectiva limitativa a aspectului politico-militar, implica de asemenea, alaturi de teme-cheie, precum securitatea energetica si cea demografica, elementul de securitate alimentara si de securitate a mediului (securitatea resurselor de apa)”, potrivit IER.

IER, institutie publica, sub autoritatea Guvernului Romaniei, al carui director general este prof. univ. dr., Gabriela Dragan, are ca misiune furnizarea de expertiza, in domeniul afacerilor europene, pentru administratia publica, mediul de afaceri, parteneri sociali, cat si pentru societatea civila.

In perioada 2000-2006, IER s-a concentrat pe analiza impactului pe care aderarea Romaniei la UE l-ar avea asupra economiei si societatii romanesti. Dupa aderarea Romaniei la UE, in 2007, institutul a pus accentul pe sprijinirea consolidarii deciziilor si politicilor rezultate din calitatea Romaniei de stat membru UE si din evolutiile politice si institutionale inregistrate la nivel comunitar”, potrivit IER.

In 2030, jumatate din omenire,
afectata de deficitul de apa

 Element esential pentru viata si sursa vitala a progresului si dezvoltarii umane, apa dulce a devenit o problema a lumii contemporane. Initierea Deceniului international al apei potabile (1981-1990), program demarat la initiativa ONU, a fost semnalul in ceea ce priveste criza resurselor de apa dulce.

Raportul prezentat in septembrie 2011, in cadrul celui de-al XIV-lea Congres International al Apei (Pernambuco, Brazilia), precizeaza faptul ca imbunatatirea distributiei apei, la nivelul, Terrei va avea un impact semnificativ si asupra productiei de hrana pentru populatie, deoarece apa dulce nu este distribuita astfel incat sa asigure necesarul de hrana al planetei.

Se estimeaza ca deficitul de apa si distributia ei vor afecta cel putin jumatate din populatia globului, incepand cu anul 2030.

Lipsa apei,
posibila arma de razboi

Criza apei poate determina si conflicte majore in randul populatiilor afectate. Conform Raportului privind Securitatea Apei al National Intelligence din SUA, apa dulce poate deveni un motiv de razboi mai putin obisnuit, care poate aparea in Orientul Mijlociu, Asia de Sud si Africa de Nord.

In opinia expertilor americani, apa va deveni in viitor o posibila arma de razboi sau o amenintare terorista.

Seceta si inundatii,
provocate de clima

Schimbarile climatice au condus la perioade de seceta in mai multi ani consecutiv, cumulate cu inundatii catastrofale si lipsa apei potabile.

Toate aceste aspecte pot conduce la instabilitati si conflicte la nivel global in urmatoarele decenii, in tarile in curs de dezvoltare, care se confrunta si cu o explozie demografica, dar si cu efecte serioase care duc la schimbari climatice majore.

Riscul ca apa potabila sa fie la baza unui conflict in urmatorii 10 ani este minim, chiar daca aceasta creeaza tensiuni atat in interiorul unor state, cat si intre tari si ameninta perturbarea pietelor de produse alimentare nationale si globale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri