Conferinta despre produsele ecologice la Targul „Agraria”

Productia ecologica in Uniunea Europeana si perspectivele pe care le au producatorii si procesatorii din Romania au constituit temele unei conferinte organizate, joi, de Directoratul General (DG) pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene, in cadrul Targului international "Agraria" (6-9 mai) de la Complexul expozitional Expo Transilvania din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, Carmen Calverley, expert national in Unitatea de Agricultura Ecologica a DG Agricultura si Dezvoltarea Rurala a Comisiei Europene si Almuth Klink, PR project manager la Media Consulta, au facut o expunere detaliata asupra evolutiilor in agricultura ecologica, referindu-se, totodata, la campania UE de promovare a acestui sector.

La randul sau, consilierul Teodora Aldescu din Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale a abordat tema alimentelor ecologice procesate in Romania, iar prof. dr. Cornel Man, presedintele Asociatiei "Bioterra" a bioagricultorilor din Romania, a facut aprecieri asupra evolutiei agriculturii ecologice din Transilvania. "Romania exporta produse ecologice, precum cereale, oleaginoase si proteice, fructe de padure, ciuperci, dar si produse procesate din lapte, miere de albine, produse derivate si ulei din floarea soarelui.

Produsele ecologice romanesti au fost comercializate in Germania, Italia, Grecia, Elvetia, Olanda si Franta", a aratat Teodora Aldescu. Pe de alta parte, produsele procesate s-au diversificat, cu cele prelucrate din soia, apoi cu sortimente variate de paine, paste fainoase, produse procesate din orez, fulgi de cereale, ceaiuri din plante si flori de padure, suc de mere si produse apicole precum ceara, propolis sau polen.

Suprafetele de teren cultivate ecologic in Romania depasesc 180.000 de hectare, de 11 ori mai mult decat in anul 2000. In cadrul conferintei au fost evidentiate practicile specifice agriculturii ecologice, care includ rotatia culturilor ca premisa a folosirii eficiente a resurselor fermei, limitele foarte stricte in ceea ce priveste folosirea pesticidelor sintetice chimice si a ingrasamintelor chimice, sau a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari si a altor substante complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole.

Un accent deosebit a fost pus pe interzicerea folosirii organismelor modificate genetic, fiind totodata, reliefata importanta folosirii ca fertilizator a gunoiului provenit de la animale si a furajelor produse la ferma, precum si alegerea unor specii de plante si animale rezistente la boli si daunatori, adaptate conditiilor locale. De asemenea a fost subliniata importanta cresterii animalelor in libertate si in adaposturi deschise, dar si hranirea lor cu furaje ecologice.

Un alt element asupra caruia s-au purtat discutii a fost folosirea unor practici de crestere a animalelor adaptate fiecarei rase in parte. Reglementarile actuale UE privind productia ecologica stabilesc modul de administrare al culturilor agricole si efectivelor de animale si modul de procesare al alimentelor si nutreturilor, pentru ca acestea sa poata fi etichetate ca ecologice. Conformitatea cu Reglementarile UE privind produsele ecologice este, de asemenea, obligatorie pentru produsele cu sigla UE pentru agricultura ecologica.

Este obligatorie si mentionarea pe eticheta a codului organismului de inspectie care inspecteaza operatorii din domeniul agriculturii si certifica produsele ecologice. Acest regim de etichetare are scopul de va asigura consumatorii asupra naturii ecologice a produselor pe care le cumpara. Sigla UE este creata pentru a mari gradul de recunoastere al produselor ecologice in randul consumatorilor, au evidentiat participantii la conferinta.

Foto: life-care.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri