Conferinta de la Bali s-a incheiat cu un compromis intre SUA si UE

Conferinta Natiunilor Unite de la Bali s-a incheiat sambata, dupa o noapte plina de negocieri, informeaza The Sydney Morning Herald. Cele 190 de natiuni de la Bali au decis sa inceapa negocierile de doi ani care sa se incheie cu un acord post-Kyoto, care expira in 2012.

Statele Unite, cel mai mare poluator al lumii, care au "obstructionat" negocierile in aceste doua saptamani, au ajuns la un compromis cu Uniunea Europeana, astfel ca in declaratia finala de la Bali s-a evitat mentionarea unor cifre ca obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Intelegerea face, insa, o trimitere indirecta la o avertizare a oamenilor de stiinta potrivit careia lumea trebuie sa-si reduca emisiile pentru a evita cresterea temperaturii, ceea ce ar pune milioane de oameni in pericol.

Pentru a debloca, totusi, negocierile, documentul nu precizeaza nimic despre ambitiosul plan al europenilor de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 25 – 40% pana in 2020 fata de nivelul din 1990. Nu se mentioneaza nici injumatatirea cantitatii de gaze cu efect de sera din atmosfera pana in 2050, un scop despre care oamenii de stiinta spun ca este necesar pentru a evita incalzirea globala.

Washingtonul, sustinut de tari precum Japonia, Canada si Rusia, a reiterat faptul ca cifrele ar dauna eforturilor nationale de combatere a schimbarilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri