Concluziile privind incendiul de la Petrobrazi, in doua saptamani

Conducerea rafinariei Petrobrazi nu a dorit sa comenteze concluziile preliminare la care au ajuns pompierii si politistii din Prahova, in urma anchetei cu privire la incendiul izbucnit, marti, la rafinarie si a comandat o ancheta proprie, ale caror rezultate vor fi cunoscute peste doua saptamani.

Directorul rafinariei Petrobrazi, Gheorghe Manole, sustine ca expertii romani si norvegieni care ancheteaza, in prezent, cauzele producerii incendiului vor formula concluziile in cel mult doua saptamani. Pana in prezent, singurele institutii publice care au furnizat date legate de ancheta in curs de desfasurare de la rafinaria Petrobrazi privind cauzele incendiului din 5 februarie sunt Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) si Inspectoratul Judetean de Politie.

ISU se limiteaza, insa, la prezentarea modului in care s-a intervenit pentru stingerea incendiului, precizand ca "in actiunea de interventie au fost angrenate 31 de autospeciale, din care 20 ale ISU Prahova si aproximativ 150 de pompieri". De asemenea, in comunicat se precizeaza ca "nu au fost inregistrate victime si activitatea obiectivului nu a fost perturbata, iar evaluarea pagubelor si stabilirea cauzei de incendiu sunt in curs de stabilire de catre un colectiv de cercetare special constituit".

IJP Prahova sustine, insa, ca, "din primele verificari efectuate la fata locului, a rezultat ca incendiul s-a produs in jurul orei 5,30, a cuprins zona unor rezervoare unde erau depozitate produse petroliere si a fost provocat de o explozie de gaze a carui sursa de initiere nu a fost inca stabilita". In comunicat se mai precizeaza ca, "din relatarile personalului rafinariei, a rezultat ca in incendiu au ars aproximativ 250 tone aditiv, 100 tone kerosen, 700 tone motorina si au fost afectate rezervoarele respective, o statie de transformare si o statie de pompare".
Inca din ziua producerii incendiului, purtatorul de cuvant al Petrom, Dan Pazara, declara ca "in incendiu au ars doar 300 tone de motorina, iar rezervorul de kerosen a fost afectat doar in exterior" si, de asemenea, ca "mediul nu a fost afectat in urma producerii incendiului".

Prefectul de Prahova, Nicolae Alexandri, a avut rezerve in ceea ce priveste declaratia purtatorului de cuvant al Petrom si a tinut sa sublinieze ca "fenomenul de poluare a existat, iar proportiile acestuia pot fi stabilite doar dupa masuratorile facute de specialistii de la mediu".

Prefectul nu fusese informat, insa, despre faptul ca inspectorilor de la Agentia pentru Protectia mediului nu le-a fost permis accesul in incinta rafinariei in timpul incendiului. Directorul APM Prahova, Camelia Stelian, sustine ca probele prelevate de inspectorii de mediu nu sunt concludente, pentru ca "inspectorii nu au avut acces in rafinarie la incendiu, asa ca au trebuit sa faca masuratori in afara zonei afectate". De asemenea, rezultatele pot fi influentate si de faptul ca probele au fost prelevate dupa ora 10,00, cand incendiul fusese stins, de distanta mare pana la obiectiv si de ceata existenta in momentul prelevarii probelor. Rezultatele probelor prelevate in aceste conditii "nu au inregistrat nicio depasire a parametrilor de calitate a aerului", a declarat Camelia Stelian.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri