Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Compania Philips este fortata de Greenpeace sa recicleze

Activistii Greenpeace au inapoiat astazi deseurile electronice birourilor centrale Philips din toata lumea, pentru a evidentia esecul companiei in asumarea responsabilitatii de reciclare a produselor dupa ce acestea ies din uz, potrivit unui comunicat Greenpeace. Prin proteste organizate in Olanda, Danemarca, India si Rusia, Greenpeace forteaza compania olandeza de electronice sa introduca, la nivel global, sisteme de recuperare a deseurilor de la consumatori.

Un studiu recent arata ca 94% dintre olandezi sustin cererea Greenpeace ca toti producatorii de electronice sa-si asume responsabilitatea pentru propriile deseuri. In prezent, majoritatea deseurilor electronice ajung in gropile de gunoi sau sunt exportate ilegal catre tarile sarace unde sunt reciclate rudimentar sau aruncate la intamplare.

"Daca Philips continua sa refuze sa-si asume responsabilitatea, rezultatul va fi o cantitatea imensa de deseuri electonice care se va intinde pe tot globul. Oamenii si mediul din jurul gropilor de gunoi sunt expusi unui cocktail toxic de chimicale", a declarat Martin Besieux, reprezentantul Greenpeace International.

Un prim pas pe care Philips ar trebui sa-l faca este sa creeze sisteme credibile de colectare a deseurilor electronice din toate tarile in care isi vinde produsele, in mod deosebit in Rusia, India, Argentina si Thailanda. In aceste tari se discuta, in momentul de fata, o legislatie pentru aceste deseuri, acum fiind momentul ideal pentru Philips sa sprijine prin actiunile sale politicile.

Reprezentantii Philips sustin ca reciclarea este o responsabilitate financiara care ar trebui impartita intre consumator, autoritati si producator. Conform Philips, consumatorul ar trebui sa plateasca o taxa pentru a-si recicla deseurile. Compania face lobby impotriva legislatiei prin care producatorul este direct responsabil pentru costurile de reciclare a propriilor produse.

Companii precum Sony, Samsung si Nokia au organizat scheme de recuperare a deseurilor electronice chiar si in tarile in care nu sunt obligati prin lege sa faca asta.

Greenpeace cere tuturor producatorilor de electonice sa-si asume responsabilitatea pentru produsele lor scose din uz, sa le recupereze de la populatie, si sa le recicleze corespunzator.

spot_img

Ultimele știri