Comisia Europeana va imparti obiectivele de folosire a energiilor regenerabile in functie de PIB

Comisia Europeana va propune impartirea unei parti a obiectivului de crestere in utilizarea energiilor regenerabile intre tarile membre in functie de bunastarea fiecarui stat european, informeaza Reuters.

Tom Howes, reprezentantul diviziei de energie a Comisiei Europene, a anuntat ca Bruxelles-ul va propune cresterea participarii statelor la folosirea in Uniunea Europeana a energiei regenerabile precum energia eoliana sau solara cu 11,5 procente pana in 2020 fata de nivelul actual.

Jumatate din obiectiv va fi atins prin cresterea utilizarii energiilor regenerabile in fiecare tara membra cu 5,75% indiferent de nivelul actual. Cealalta jumatate va fi impartite intre statele UE folosind niste calcule bazate pe Produsul Intern Brut (PIB).

"Toate statele membre trebuie sa-si aduca o contributie semnificativa la acest obiectiv", a declarat Tom Howes. "Nimeni nu trebuie sa se relaxeze", a adaugat acesta.

Uniunea Europeana vrea ca 20% din energia folosita sa vina din surse regenerabile pana in 2020, iar, in prezent, se afla al un nivel de 8,5%.

Propunerea Comisiei Europene isi propune sa imparta povara surselor regenerabile de energie intre cele 27 de tari ale blocului comunitar, creand alocatii pentru resursele limitate ale fostelor tari comuniste mai sarace din centrul si estul Europei.

Pe de alta parte, Suedia, o tara bogata, care deja isi asigura 40% din energie din surse regenerabile, va trebuie sa faca si mai mult in sensul utilizarii energiilor regenerabile.

In legislatie va fi introdus un mecanism comercial care va permite tarilor sa plateasca pe altele pentru a produce mai multa energie regenerabila in vederea indeplinirii cerintelor. De exemplu, Luxemburgul, o tara bogata care utilizeaza prea putina energie regenerabila, va putea plati alte tari care produc in cantitati mari energie eoliana.

Propunerea Comisie Europene si o revizuire a schemei europene de comert cu certificate de carbon vor fi prezentate pe 23 ianuarie. Data a fost amanata, initial fiind programata pentru luna decembrie, pentru a mai castiga timp de negociere cu guvernele tarilor membre.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri