Comisia Europeana va aproba cotele de pescuit pentru Romania si Bulgaria

Comisia Europeana (CE) ar putea aproba cotele de pescuit in Marea Neagra pentru Romania si Bulgaria in aceasta saptamana, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan.

"Noi am propus impreuna cu bulgarii o cota de 100 de tone de calcan si 15.000 de tone de sprot, pentru anul 2008, dar propunerea CE a fost mai mica cu 10 tone pentru calcan. Estimez insa ca nu vor fi modificari, iar CE va aproba cotele propuse de noi", a spus Stefan.

Acesta a subliniat ca Romania si Bulgaria vor imparti in mod egal cota de calcan, iar pentru sprot, in momentul in care se va atinge cota de 15.000 de tone, pescuitul va fi oprit in ambele tari. "Flota de pescuit a Romaniei este compusa din 27 de vapoare de peste 12 metri si 1.300 de ambarcatiuni costiere mici, in timp ce flota vecinilor nostri este de 47 de vapoare peste 2.200 de vase costiere. La ora actuala cotele de peste de la Marea Neagra le impartim in mod egal, dar in viitor cred ca Bulgaria va cere o cota mai mare pentru ca are si vapoare mai multe", a spus Stefan.

Principalul actor de pe piata pescuitului din Marea Neagra este Turcia, flota sa de 19.000 de vapoare fiind responsabila pentru 85 la suta din capturile comerciale. "Turcia are o productie de 300.000 de tone de peste, in timp ce noi producem doar 20.000 de tone de peste din acvacultura si pescuit", a spus presedintele ANPA.

In prezent, Romania asigura din productia proprie doar 25-30 la suta din consumul total de peste, care se ridica la 90.000 de tone, restul fiind asigurat din importuri de peste oceanic. Specialistii estimeaza ca Romania nu va putea produce in tara, intreaga cantitate consumata, dar decalajul va putea fi redus producand mai mult in acvacultura pe speciile de apa dulce care sunt in tara.

Consumul anual de peste in Romania este de 10 ori mai mic decat cel din tarile Uniunii Europene, in conditiile in care se cifreaza la numai 4,5 kilograme/locuitor, fata de o medie in UE de 20 kilograme pe locuitor pe an.

Cei mai mari consumatori in UE sunt Portugalia si Spania cu 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.
Piata pestelui in Romania este relativ redusa in comparatie cu cea a tarilor din UE, cifra de afaceri totala a sectorului ridicandu-se la numai 30-40 milioane de euro, dar la care ar trebui adaugata si piata neagra, care reprezinta circa 25-30 la suta din total

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri