Comisia Europeana ia partea Romaniei in problema canalului Bastroe

Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a afirmat, in cadrul Consiliului de Mediu de la Bruxelles, ca Ucraina a incalcat acordurile internationale cu privire la impactul transfrontalier pe care-l poate provoca o investitie in canalul Bastroe si cere Ucrainei in mod public sa revina asupra deciziei luate, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, dupa intoarcerea in tara de la intrunirea ministeriala.

Comisia Europeana va trimite Ucrainei o scrisoare in care va fi precizat punctul sau de vedere si prin care se vor cere explicatii de la guvernul Ucrainei, a mai spus Korodi.

"Cand am vazut la sfarsitul lunii ianuarie hotararea Ucrainei de a finaliza proiectul de investitii pe canalul Bastroe, am zis ca nu este normal ca Romania sa nu utilizeze toate instrumentele diplomatice pe aceasta tema si decizia pe care am luat-o, consultandu-ne cu Ministerul de Externe, a fost ca la Consiuliul de Mediu de la Bruxelles sa cerem CE si statelor membre sa ceara Ucrainei reintoarcerea la conventiile care definesc relatiile internationale in domeniul protectiei mediului. La prezentarea mea de la Consiliu au raspuns pozitiv Ungaria, Estonia si Franta. A fost un semn bun faptul ca ministrul francez a sustinut foarte clar ca este inacceptabil ca Ucraina sa nu implementeze toate conventiile intrenationale care definesc o investitie cu impact transfrontier", a declarat ministrul Mediului.

"Pentru Romania aceasta problema este importanta pentru ca ea va intra in orice discutie bilaterala UE – Ucraina, care vizeaza nu numai protectia mediului, ci in general diplomatia, pentru ca este un act care intareste relatiile bune intre Ucraina, UE si Romania", a mai spus Attila Korodi.

Tot in cadrul Consiliului de Mediu de la Bruxellles, Romania a mai avut doua interventii, dupa spusele ministrului Mediului. "Am cerut ca anul 1990 sa fie baza de plecare pentru calcularea tintelor nationale pe 2013-2020, pentru ca sunt foarte multe tari care, in perioada 1990-2005, n-au facut ceea ce au reusit sa faca unele tari in Europa Centrala. Apoi, am cerut ca pe principiul convergentei, sa se ia in considerare eforturile facute si necesitatea de dezvoltare economica a acestor tari din UE", a declarat Attila Korodi.

"Declaratia finala a ministrilor de Mediu care merge in fata Consiliului European contine faptul ca CE trebuie sa tina cont de dezvoltarea ecodurabila a economiilor, care este o traducere a principiului convergentei pe care l-am cerut noi in cadrul dezbaterilor", a mai spus Ministrul Mediului.

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri