Comisia Europeana (CE) a luat pozitie in privinta protejarii padurilor propunand instituirea Mecanismului Global privind Padurile si Carbonul (MGPC), prin care tarile aflate in curs de dezvoltare ar fi recompensate pentru reducerea defrisarilor si degradarii padurilor, informeaza un comunicat de presa al Comisiei. CE a mai lansat in paralel o initiativa legislativa cu scopul de a interzice intrarea pe piata UE a cherestelei si produselor de cherestea obtinute illegal.
Pentru instituirea Mecanismului Global privind Padurile si Carbonul, plan propus initial de britanicul Johan Eliasch si care a intalnit opozitia ecologistilor, o mare parte din finantari ar putea proveni din sumele incasate in urma licitarii alocatiilor in cadrul sistemului UE de schimb al cotelor de emisie. Se estimeaza ca daca 5% din acestea ar fi puse la dispozitia MGPC, s-ar strange 1,5 pana la 2,5 miliarde de euro in 2020.
Comisarul European pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat ca padurile sunt o resursa vitala in regularizarea schimbarilor climatice si reprezinta mediul de viata a mai mult de jumatate din speciile de animale ale lumii. "Tari dezvoltate si aflate in curs de dezvoltare trebuie sa se uneasca in vederea protejarii padurilor ramase pe glob. Trebuie de asemenea sa trimitem un mesaj ferm furnizorilor: masa lemnoasa sau produsele de masa lemnoasa ilegale nu vor fi tolerate pe piata Uniunii Europene", a mai adaugat acesta.
Regulamentul propus de Comisia Europeana in vederea reducerii la minim a riscului plasarii de masa lemnoasa si a produselor de esenta lemnoasa provenite din taieri ilegale pe piata UE va obliga comerciantii sa identifice tara de origine a produsului pe care il vand si sa se asigure ca acesta a fost produs in conformitate cu legislatia din tara de provenienta.
Se considera in prezent ca in jur de 19% din importurile de masa lemnoasa in Uniunea Europeana provin din surse ilegale.
In comunicatul CE se mai precizeaza ca pentru implementarea MGPC, ar putea fi prevazuta o faza pilot cu scopul de a testa incluziunea "creditelor de despadurire" pe pietele de carbon, fapt care ar permite guvernelor sa se foloseasca de aceste credite in vederea atingerii tintei privind reducerea emisiilor dupa 2012. Intrucat in viitor aceasta faza initiala va fi suspusa revizuirii, dupa 2020 va fi luata in considerare si posibilitatea ca si companiilor sa li se permita sa foloseasca creditele de despadurire in vederea reducerii emisiilor lor.