Comisia Europeană a propus reînnoirea autorizarea pentru glifosat, un erbicid catalogat drept „probabil cancerigen”

Comisia Europeană a propus miercuri statelor membre să reînnoiască autorizarea pentru glifosat în UE pe o perioadă de 10 ani, sub anumite condiții, după ce raportul unei autorități de reglementare a estimat că nivelul de risc nu justifică interzicerea acestui erbicid controversat, despre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a arătat că este posibil cancerigen pentru oamenirelatează AFP. 

Propunerea Comisiei prevede utilizarea glifosatului până la 15 decembrie 2033, adică de două ori mai mult decât autorizația anterioară, dar mai mică decât perioada inițială de 15 ani.

Cu toate acestea, condițiile de utilizare a erbicidului trebuie să fie însoțite de „măsuri de atenuare a riscurilor”, cum ar fi crearea de „benzi tampon” de 5 până la 10 metri în jurul zonelor pulverizate și utilizarea de echipamente pentru a reduce „deriva de pulverizare”. De asemenea, se stabilesc niveluri limită pentru anumite „impurități” din glifosat.

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) nu a identificat niciun „domeniu de preocupare critic” la oameni, animale și mediu care ar putea împiedica autorizarea glifosatului. Cu toate acestea, EFSA a observat un „risc crescut pe termen lung la mamifere” pentru jumătate din utilizările propuse ale glifosatului, precum și lipsa datelor pentru o analiză definitivă.

Comisia solicită statelor membre să acorde o atenție deosebită efectelor asupra mediului și să examineze „coformulanții” (alte componente prezente în erbicidele autorizate) și să evalueze expunerea consumatorilor la „reziduurile care pot fi prezent în culturile succesive cultivate prin rotație”. De asemenea, statele sunt chemate să acorde atenție impactului asupra mamiferelor mici și să ia în considerare măsuri de atenuare sau restricții dacă este necesar.

Pe de altă parte, utilizarea glifosatului pentru uscare (împrăștierea pentru a usca culturile înaintea recoltei) este acum interzisă.

Glifosatul, substanța activă din mai multe erbicide, a fost clasificat drept un „cancerigen probabil” pentru oameni de către Organizația Mondială a Sănătății în 2015, dar Agenția Europeană pentru Produse Chimice a decis anul trecut că dovezile științifice disponibile nu permit clasificarea glifosatului drept substanță cancerigenă.

Comunitatea Avaaz a lansat o petiție pentru interzicerea glifosatului în UE, subliniind riscurile asupra sănătății și mediului, inclusiv efectul său nociv asupra albinelor și utilizarea în produse pentru bebeluși. Petiția face apel la legislatorii UE să voteze pentru o interdicție mai ambițioasă a acestui pesticid.

Citește și: De ce să îmi pese de niște goange? Dispariția albinelor ridică o problemă de securitate alimentară

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri