Comisia aprobă un ajutor de 550 milioane euro în Italia pentru investițiile privind utilizarea hidrogenului spre o economie net zero

Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutor de stat în valoare de 550 de milioane euro în Italia pentru a sprijini investițiile pentru utilizarea hidrogenului în procesele industriale pentru a stimula tranziția către o economie net zero.

Comisia Europeană a aprobat o schemă italiană de 550 de milioane de euro pentru a sprijini investițiile pentru utilizarea hidrogenului în procesele industriale pentru a stimula tranziția către o economie net zero, în conformitate cu Planul industrial Green Deal. Schema a fost aprobată în cadrul Cadrului temporar de criză și tranziție pentru ajutor de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023, pentru a sprijini măsuri în sectoare care sunt esențiale pentru accelerarea tranziției ecologice și reducerea dependenței de combustibili.

Italia a notificat Comisiei, în cadrul Cadrului temporar de criză și tranziție, o schemă de 550 de milioane euro pentru a sprijini investițiile care permit înlocuirea metanului și a altor combustibili fosili cu hidrogen regenerabil, care poate fi combinat cu electrificare sau îmbunătățiri semnificative ale eficienței energetice în procesele industriale; pentru a favoriza tranziția către o economie net zero.

”Această schemă italiană de 550 de milioane euro va ajuta industriile să decarbonizeze în mod semnificativ procesele industriale care depind de trecerea la hidrogen pentru tranziția lor ecologică. Măsura va sprijini, de asemenea, Italia să își reducă dependența de combustibilii fosili importați, în conformitate cu Planul REPowerEU, și să asigure trecerea completă la hidrogen până în 2036 în toate investițiile sprijinite”, spune Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență.

În cadrul acestei măsuri, care va fi finanțată prin resurse alocate Planului național italian de redresare și reziliență (PNRR), ajutorul va lua forma unor granturi directe.

Măsura va fi deschisă companiilor care se bazează pe utilizarea combustibililor fosili ca sursă de energie sau materie primă în procesele lor de producție în sectoarele industriale din Italia. Proiectele eligibile trebuie să conducă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din procesele de producție cu cel puțin 40% sau la reducerea consumului de energie cu cel puțin 20%, față de consumul actual. Pentru a fi eligibile, companiile trebuie să treacă de la utilizarea combustibililor fosili la hidrogenul regenerabil și pot combina această investiție cu investiții în electrificarea proceselor lor de producție sau în îmbunătățirea semnificativă a eficienței energetice.

Comisia a constatat că sistemul italian este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar pentru criză și tranziție. În special, ajutorul nu va depăși 200 de milioane euro per beneficiar; nu va depăși intensitățile ajutorului stabilite în cadrul temporar de criză și tranziție; și vor fi acordate cel târziu la 31 decembrie 2025.

În plus, sprijinul public va fi supus unor condiții care să asigure economii efective de emisii și trecerea la utilizarea hidrogenului. În toate investițiile legate de hidrogen, pentru a se asigura că se realizează reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea hidrogenului trebuie să reprezinte cel puțin 40% din totalul aporturilor de energie de la începutul fazei operaționale a proiectelor, cel puțin 75% din totalul aportului de energie până în 2032 și 100% din totalul aportului de energie până în 2036. În plus, beneficiarii nu își vor putea crește capacitatea de producție peste 2%.

Comisia a concluzionat că schema italiană este necesară, adecvată și proporțională pentru a accelera tranziția ecologică și pentru a facilita dezvoltarea anumitor activități economice, care sunt importante pentru punerea în aplicare a planului REPower UE și a planului industrial Green Deal, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) TFUE și condițiile stabilite în cadrul temporar pentru criză și tranziție.

spot_img

Ultimele știri