In fiecare an, pe 12 martie, este sarbatorita Ziua Garzii Nationale de Mediu. Ca urmare a cresterii numarului de factori care polueaza mediul, a actelor si faptelor infractionale la adresa fondului forestier si cinegetic, a cresterii agresivitatii autorilor, s-a impus luarea unor masuri pentru conservarea resurselor naturale si asigurarea unui mediu sanatos.
In acest context, in anul 2003 Guvernul Romaniei a creat o institutie care sa monitorizeze fenomenul poluarii – Garda Nationala de Mediu, corp specializat de inspectie si control. Pentru a marca ziua de 12 martie in spiritul protejarii naturii, miercuri, in fiecare oras resedinta de judet, comisarii Garzii Nationale de Mediu vor planta cate 5 arbori fiecare.
Aproximativ 4.000 de arbori au fost plantati, miercuri, in Romania, de reprezentantii Garzii Nationale de Mediu si de voluntari, cu prilejul celebrarii a cinci ani de la infiintarea institutiei.
"Plantarea de arbori prilejuita de ziua Garzii Nationale de Mediu deschide un ciclu de actiuni de acest gen, care vor avea loc in perioada 15 martie – 15 aprilie. Este vorba despre actiunile prilejuite de luna padurii. Vom incerca, in acest sens, sa colaboram cu Romsilva, pentru achizitionarea puietilor de arbori, dar intentionam sa atragem si alte institutii publice de stat", a declarat, pentru Rompres, comisarul general al GNM, Octavian Marius Popa.
Comisarul general al GNM a participat, miercuri, la plantarea a 15 arbori de tei in parcul Kiseleff din Bucuresti. La eveniment a participat si ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Aproximativ 325 de arbori au fost plantati, miercuri, in Capitala.
"Intentionez sa trag un semnal de alarma referitor la faptul ca anul trecut a fost seceta, motiv pentru care s-au facut putini puieti, iar noi vom avea si mai putin de plantat. In acest context, vom avea o problema, daca nu vom primi sprijinul autoritatilor de mediu", a mentionat comisarul general al GNM.
Comisarii Garzii de Mediu Dambovita au plantat, miercuri, 50 de copaci intr-un cartier al Targovistei, cu prilejul implinirii, pe 13 martie, a cinci ani de la infiintarea Garzii Nationale de Mediu. ’’Ca urmare a cresterii numarului de factori care polueaza mediul, a actelor si faptelor infractionale la adresa fondului forestier si cinegetic, in 2003 a fost infiintata Garda Nationala de Mediu, institutie care monitorizeaza fenomenul poluarii si are ca scop asigurarea unui mediu sanatos. Pentru a marca aceasta zi festiva, in spiritul protejarii naturii angajatii Garzii de Mediu Dambovita au plantat 50 de artari in zona Sagricom’’, a declarat seful Garzii de Mediu Dambovita, Dumitru Calinoiu. Evenimentul s-a desfasurat in cadrul miscarii nationale de voluntariat ’’Milioane de oameni,
milioane de copaci".
Conform datelor detinute pana in prezent de institutiile de mediu din Dambovita niciun oras din judet nu dispune de suprafata de spatiu verde pe care o prevad normele europene, iar autoritatile locale nu fac proiecte pentru a accesa fonduri europene pentru extinderea sau reabilitarea spatiilor verzi. Agentia pentru Protectia Mediului Dambovita lucreaza, impreuna cu primariile din judet, la actualizarea datelor referitoare la spatiile verzi, conform modificarilor recente facute de executiv cu privire la suprafetele ce pot fi considerate spatiu verde.
Comisarii de la Garda de Mediu Teleorman (GMT) au marcat ziua lor prin inaugurarea unui mic parc in apropierea sediului acestei institutii din Alexandria, zona verde amenajata aici, constand in plantarea de puieti de tei, fiind un dar facut locatarilor unui bloc din vecinatate, in marea lor majoritate oamenii in varsta.
Actiunea a continuat la Turnu Magurele, in parcul central, si la Palatul Copiilor, dar si la combinatul de ingrasaminte chimice, unde, pe un platou din fata pavilionului administrativ, s-au plantat arbusti si flori, cu ajutorul salariatilor si elevilor de la Colegiul National Unirea. ’’Daca acest perimetru va ramane in viitor o oaza de verdeata va fi o dovada elocventa a faptului ca la cea mai mare unitate industriala din Teleorman, unde s-au inregistrat in anii trecuti frecvente cazuri de poluare, protectia mediului a devenit o componenta esentiala a activitatii productive’’, a afirmat comisarul sef Lucica Trifu.
Comisarii Garzii de Mediu Harghita au amanat plantarea copacilor, programata cu ocazia Zilei Garzii Nationale de Mediu, pentru ca in judet este prea frig pentru aceasta activitate. Comisarul sef al Garzii de Mediu Harghita, Abos Gabriel, a declarat ca, miercuri, angajatii institutiei ar fi trebuit sa ia parte la actiunea "Milioane de oameni, milioane de copaci". Ea a fost insa amanata, cu aprobarea Garzii Nationale de Mediu, din cauza ca in
Harghita este, inca, prea frig si exista zone cu inghet la sol. "Garda de Mediu din Harghita participa
doar sufleteste la aceasta actiune pentru ca ne-am face de ras daca am incepe sa sapam in zapada", a
spus Abos Gabriel.
Actiunea se va desfasura, totusi, luna viitoare, in data de 22 aprilie, cand se marcheaza Ziua Pamantului.
Comisarii Garzii de Mediu Harghita au sarbatorit ziua lor pe teren, intr-o verificare a modului in care agentii economici, care functioneaza in siturile Natura 2000, respecta legislatia de mediu.
Comisarii Garzii de Mediu Giurgiu au plantat, miercuri, zeci de copaci in Parcul Elevilor din municipiul Giurgiu, cu ocazia Zilei Garzii Nationale de Mediu. Potrivit comisarului sef al Garzii de Mediu Giurgiu, Clara Adam, fiecare comisar a plantat cate cinci copaci, pusi la dispozitie de Directia Administratiei Domeniului Public din municipiu.
La sfarsitul actiunii, comisarii de mediu au venit la sediul institutiei unde au continuat activitatile de ingrijire a spatiilor verzi din curtea institutiei. Acesta este al doilea an de cand se sarbatoreste in Romania, Ziua Garzii Nationale de Mediu, stabilita pe 12 martie.