Combustibili de 6,5 miliarde lei in aceasta iarna

Executivul a aprobat joi Programul de iarna in domeniul energetic pentru asigurarea functionarii in conditii de siguranta si stabilitate a Sistemului Electroenergetic National in perioada 1 octombrie 2008-31 martie 2009, ce necesita o finantare totala de 6,502 miliarde lei pentru achizitionarea de combustibili, informeaza un comunicat al Executivului.

Din aceasta suma, 4,774 miliarde lei vor fi asigurate din surse proprii, 75 milioane lei din credite si 1,653 miliarde lei sume din bugetele locale si bugetul de stat.

Programul are ca obiective principale evaluarea consumului de energie electrica si termica al tarii pentru iarna viitoare, in scopul asigurarii functionarii acestuia in conditii de calitate si siguranta in alimentare.

In cazul consumului de energie electrica, pentru perioada octombrie 2008 – martie 2009, s-a prevazut o crestere a acestuia cu o medie de circa trei la suta fata de consumul din iarna 2007-2008. Producatorii de energie electrica si-au aratat disponibilitatea de a acoperi un consum mediu crescut. In aceste conditii, cantitatile de carbune prevazute in balanta de combustibil pot fi considerate suficiente, putandu-se lua masuri de protejare a lacurilor, daca situatia o va impune.

La energia termica, estimarile primite din partea centralelor apartinand administratiei publice locale, care asigura peste 70 la suta din necesarul de caldura al populatiei, se caracterizeaza printr -o mentinere a consumului la nivelul iernii 2007-2008.

Stocurile minime necesare a fi constituite la 1 octombrie 2008, pentru buna desfasurare a activitatii odata cu inceputul sezonului rece sunt de peste 3,252 milioane tone lignit, 301.038 tone huile, 337.325 tone pacura. Lacurile au un grad de umplere de 65 la suta, iar energia electrica 2008-09-18 echivalenta in lacuri este de 1,849 milioane MWh. Volumul gazelor naturale inmagazinate se ridica la 3,15 miliarde metri cubi.

Pentru o functionare eficienta a producatorilor implicati in asigurarea cererii de consum, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei va lua masurile necesare pentru functionarea corelata si armonizata a pietelor de energie electrica si gaze naturale, astfel incat producatorii de energie electric si termica sa nu inregistreze pierderi cauzate de disfunctionalitatii.

Totodata, Programul de iarna cuprinde programe de reparatii – activitati tehnice si organizatorice ce se executa in instalatiile energetice si componentele acestora, in vederea imbunatatirii performantelor tehnice ale echipamentelor si reducerea consumurilor specifice, astfel incat echipamentele sa-si indeplineasca functia pentru care au fost proiectate, prin inlocuirea elementelor defecte sau uzate.

Valoarea totala necesara pentru lucrarile de reparatii pentru iarna 2008-2009 este de 749 milioane lei. Autoritatile publice centrale care vor aduce la indeplinire Programul de iarna in domeniul energetic pentru asigurarea functionarii in conditii de siguranta si stabilitate a SEN in perioada 1 octombrie 2008-31 martie 2009 sunt Ministerul Economiei si Finantelor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

In luna septembrie 2008 va fi numit Comandamentul de iarna, condus de secretarul de stat coordonator al sectorului energiei electrice si termice din cadrul MEF si avand in componenta factori de decizie din cadrul MEF, MIRA, AVAS, societatilor comerciale din sectoarele energie, petrol si gaze participante la realizarea Programului de iarna, precum si de la SNPFM CFR Marfa.

Comandamentul de iarna va urmari, analiza si prezenta conducerii ministerelor implicate stadiul indeplinirii sarcinilor rezultate din Programul de iarna 2008-2009 si va lua masuri operative in situatia neindeplinirii acestora.

Pentru coordonarea actiunilor MEF, MIRA si AVAS, precum si pentru rezolvarea problemelor ce nu pot fi solutionate in cadrul Comandamentului de iarna, se va numi un Comitet interministerial, avand in componenta secretari de stat din cadrul MEF si MIRA si vicepresedintele AVAS cu atributii in urmarirea functionarii agentilor economici pe perioada de iarna.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri