Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor menajere

text de Nicoleta Chiriac – director general al Directiei Generale sol, subsol, gestiune deseuri

Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta actiuni prioritare prevazute in Planul National de Gestionare a Deseurilor – plan national de etapa, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1470/2004. Aceste actiuni sunt in concordant cu prevederile Strategiei Europene privind Gestionarea Deseurilor. La aceasta data, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a transpus in totalitate legislatia europeana din domeniul deseurilor implementand astfel un sistem de gestionare integrat al deseurilor.

Conform documentelor de negociere, implementarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje trebuie sa urmareasca urmatorul program:
– 2004-2006: experimentare (proiecte-pilot), constientizarea populatiei;
– 2007-2017: extinderea colectarii selective la nivel national;
– 2017-2022: implementarea colectarii selective in zone mai dificile (locuinte colective, mediu rural dispersat, zone montane).

Pana la data de 30 iunie 2007, sistemul de colectare selectiva a deseurilor a fost implementat intr-un numar de 149 de localitati, precum si in sectoarele 1, 3, 4, 5, 6, fiind arondati serviciului de colectare selectiva un numar de 2.011.275 de persoane, care reprezinta 9,3% din totalul populatiei.

Valorificarea si reutilizarea materialelor aduc beneficii substantiale mediului si societatii. Reciclarea reduce necesitatea deschiderii de noi depozite, previne poluarea, economiseste energia, aprovizioneaza sectorul industrial cu materii prime valoroase, creeaza noi locuri de munca, reduce nivelul emisiilor gazelor cu efect de sera, stimuleaza dezvoltarea tehnologiilor "verzi" si conserva resursele pentru generatiile viitoare.

Emisiile de dioxid de carbon, metan si alte gaze cu efect de sera contribuie la schimbarile climatice. Reducerea acestor emisii reprezinta o prioritate de mediu nationala si internationala, la care contribuie si reciclarea. In final, daca deseurile organice, cum ar fi frunzele, iarba taiata si hartia, sunt reciclate in loc de a fi depozitate am reduce emisiile de metan, un alt gaz major cu efect de sera cu un potential mai mare decat cel al dioxidului de carbon. Ca importanta imediat dupa arderea combustibilor fosili, depozitarea reprezinta o sursa de emisii de gaze cu efect de sera.

Analiza extinsa a ciclului de viata a evidentiat faptul ca emisiile globale in mediu sunt mai scazute in cazul utilizarii materialelor valorificabile in locul materialelor naturale. Reciclarea este o strategie foarte eficienta pentru reducerea poluantilor rezultati din procesele de extractie si prelucrare a materiilor naturale care reprezinta un risc pentru sanatate.

Un mod de a stimula colectarea selectiva a fost reprezentat de intrarea in vigoare a HG nr. 166/2004 amendata prin HG nr. 989/2005, care a aprobat proiectul "Dezvoltarea sistemului de colectare a deseurilor de ambalaje PET postconsum in vederea reciclarii". Proiectul este finantat prin Fondul pentru Mediu prin acordarea unei sume de 0,4 lei RON/kg de deseu PET postconsum colectat in vederea reciclarii de catre companiile ce recicleaza acest tip de deseu. Suma este alocata operatorilor economici care desfasoara activitat i de reciclare, fiind apoi distribuita prin intermediul companiilor colectoare catre cetatenii care aduc efectiv deseuri de PET postconsum la punctele de colectare. In perioada 2004-2005 au fost semnate 7 contracte de finantare in valoare de 12.281.619,68 lei. Ca rezultat al implementarii acestui proiect s-au reciclat 11.180 tone PET postconsum.

De asemenea, anul acesta, MMDD, prin intermediul Administratiei Fondului pentru Mediu, a derulat licitatia publica pentru finantarea nerambursabila a proiectelor privind dezvoltarea sistemului de colectare si reciclare a deseurilor de tip PET postconsum, fiind selectate sase proiecte.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri