Colectarea gratuita a deseurilor electrice si electronice, in presa de azi

Unirea: Campania nationala de colectare a aparaturii electronice uzate

Campania nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), propusa de ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru data de 6 octombrie 2007, a fost amanata pana la data de 3 noiembrie 2007. S-a considerat necesara amanarea termenului pentru ca toti factorii implicati in aceasta campanie nationala: producatori, primarii, agenti de salubritate, populatia, APM Alba, sa dispuna de timpul necesar unei bune organizari, care va conduce la reusita actiunii.

Pentru mai multe informatii vizitati Unirea

Obiectiv Vocea Brailei: Colectarea gratuita a deseurilor electrice de la populatie se amina o luna

Desi, initial, se anuntase ca simbata, 6 octombrie, se va derula aceasta actiune, Ministerul Mediului a decis sa o mute pe data de 3 noiembrie, pentru a exista timp suficient sa fie informata populatia. Campania nationala pentru colectarea deseurilor de electrice, electronice si electrocasnice (DEEE), lansata de Ministerul Mediului, nu se va mai derula simbata, 6 octombrie, asa cum se anuntase initial, ci pe 3 noiembrie.

Aminarea a fost decisa, dupa cum explica oficialii de la minister, pentru a se asigura timpul necesar organizarii si informarii populatiei. Agentia pentru Protectia Mediului a instiintat Primaria Braila despre aceasta schimbare si a primit asigurari ca, prin intermediul Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, si a celor trei operatori de salubritate – "Eco", RER si "BraiCata" – operatiunea se va derula in bune conditii, la data stabilita. Concret, pe 3 noiembrie, deci tot intr-o simbata, populatia municipiului va putea scoate la poarta sau in fata scarii de bloc toate aparatele electrice, electronice si electrocasnice, gen televizoare, radiouri ori frigidere. Acestea vor fi preluate de firmele de salubrizare din sectorul respectiv si duse la un depozit specializat.

Campania nationala a fost propusa pentru stimularea procesului de colectare a deseurilor electrice de la populatie. Intr-un material publicat recent in cotidianul nostru, va informam ca Romania trebuie sa indeplineasca o anumita norma anuala de stringere de astfel de deseuri, in conformitate cu cerintele impuse de Uniunea Europeana. Anul trecut, de exemplu, norma a fost de 2 kg DEEE pe cap de locuitor, insa abia daca s-au colectat 0,1 kg. In 2007, norma impusa de UE este de 3 kg per cap de locuitor insa este putin probabil ca va fi atinsa. Iar asta pentru ca romanii inca mai arunca deseurile de electrice si electronice laolata cu deseurile menajere. Nu e mai putin adevarat ca, inca de la inceputul lui 2006, in fiecare oras ar fi trebuit sa existe depozite specializate, gestionate de producatorii de astfel de produse, cu fonduri colectate din "timbrul verde" platit de cumparatori la achizitionarea unui aparat electronic sau electrocasnic.

Adunarea deseurilor de la populatie, fara nici o taxa, intra in obligatia autoritatilor locale. La Braila, abia acum se pune problema infiintarii unui astfel de depozit destinat calculatoarelor vechi, dupa ce asociatia producatorilor si importatorilor de tehnica IT&C a solicitat de la Primarie sa i se puna la dispozitie un spatiu. In momentul de fata, brailenii care vor sa scape intr-un mod civilizat de deseurile de electrice le pot duce la depozitul firmei private "Amromeli" situat la marginea orasului, linga fostul ILF. Cei care nu au cu ce sa transporte pina acolo televizorul sau frigiderul vechi, pot solicita firmei "Amromeli" sa vina sa il ia de acasa, insa, in acest caz, transportul se efectueaza doar contra cost.

Pentru mai multe informatii vizitati Obiectiv Vocea Brailei

Informatia Zilei: In 3 noiembrie aparatele electrice uzate pot fi scoase in strada

In cadrul campaniei nationale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si elec-tronice, in data de 3 noiembrie orice roman care vrea sa se debaraseze de aceste deseuri din gospodaria sa nu trebuie sa faca altceva decat sa le scoata in fata blocului sau in fata casei in care locuieste, pentru a fi colectate si depozitate corespunzator.

La propunerea ministrului Mediului, data de 3 noiembrie va insemna initierea procesului de colectare din casele romanilor a echipamentelor electrice si electronice, urmand ca aceasta actiune sa se transforme intr-o regula ce va fi respectata la nivel national. Reamintim faptul ca in jude-tul Satu Mare exista doua puncte de colectare: in municipiul Satu Mare, in Micro 14 pe Aleea Mu-resului (fosta centrala termica), si in municipiul Carei, pe strada Iuliu Maniu nr. 21.

Pentru mai multe informatii vizitati Informatia Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri