Colectarea DEEE in tara, in presa de astazi

Monitorul de Vrancea: Astazi Deseurile electrice si electrocasnice, preluate gratuit

Deseurile de echipamente electrice si electronice vor fi colectate astazi chiar din fata locuintelor, in cadrul unei campanii desfasurate la nivel national. Populatia va depozita deseurile in fata blocului sau a casei, urmind ca angajatii CUP sa le colecteze si sa le transporte la punctul special amenajat din strada Anghel Saligny. Ridicarea acestor deseuri electrice si electronice va fi realizata de catre 5 echipaje specializate ale CUP, pe zone, incepind cu ora 12.00 si pina la finalizare. Cei care nu au reusit sa lase aparatele stricate in fata blocului sau a portii in intervalul orar 8.00-12.00, pot suna la dispeceratul CUP, sectia de salubritate. „In acest an, doar in ziua de 3 noiembrie populatia are posibi-litatea de a depune in fata blocului sau a casei deseurile electrice si electronice pentru a fi colectate gratuit. In restul anului, transportul deseurilor electrice si electronice la punctul de colectare din strada Anghel Saligny numarul 11, revine in sarcina detinatorului de deseuri electrice”, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei de Protectie a Mediului.

Obiectiv Vocea Brailei: Brailenii sint invitati sa-si scoata aparatele vechi in fata portii

Populatia Brailei este invitata sa participe, miine, 3 noiembrie, la campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Aceasta actiune se va desfasura la nivel national si are drept scop constientizarea cetatenilor romani despre importanta colectarii selective si reciclarii acestui tip de deseuri. Astfel, in intervalul orar 7.00 – 9.00, fiecare locuitor este chemat sa depoziteze in fata gospodariei, sau la punctul de precolectare deseuri, in cazul asociatiilor de proprietari, frigiderele, congelatoarele, televizoarele, masinile de spalat, computerele, tuburile fluorescente sau orice tip de astfel de deseuri de care nu mai are nevoie in casa. Dupa ora 9.00, pe strazile municipiului vor trece echipajele firmelor de salubritate "Braicata", "Eco" si RER, care vor prelua deseurile si le vor transporta la depozitul autorizat al SC "Amromeli" SRL, situat in Braila, pe Sos. Baldovinesti, nr. 12. "Cheltuielile pentru colectare, transport si depozitare vor fi suportate de catre aceste societati. Se interzice colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice de catre persoane neautorizate sau societati comerciale, altele decit operatorii de salubritate. In cazul identificarii unor astfel de situatii se vor aplica sanctiuni contraventionale, de catre Politia Comunitara. Avem convingerea ca cetatenii urbei vor colabora in vederea realizarii angajamentelor asumate de Romania in procesul de aderare, astfel incit, la finele anului 2007, sa colecteze cantitatea de 3 kg/locuitor", se arata intr-un comunicat de presa semnat de primarul Constantin Cibu.

Tribuna Sibiu: Cu ochii pe hotii de deseuri

Politia Comunitara a luat o serie de masuri pentru a evita orice fel de neplaceri care ar putea aparea ca urmare a campaniei de colectare a deseurilor electrocasnice demarate de Ministerul Mediului. Astazi, agentii comunitari vor fi prezenti in numar dublu in toate zonele de patrulare prevazute in Planul de Paza si Ordine Publica. De asemenea, in cazul in care sibienii observa ca altcineva in afara persoanelor autorizate ridica deseurile depozitate in strada, sunt rugati sa apeleze dispeceratul Serviciului Public de Politie Comunitara la numarul de telefon 0269/208.978.

Municipalitatea reaminteste sibienilor ca deseurile electrocasnice pot fi duse de acestia la centrul special amenajat pentru colectare situat pe strada Trandafirilor numarul 2. Acestia nu trebuie sa achite nicio taxa, ci doar sa suporte contravaloarea transportului respectivelor deseuri pana la centrul de colectare. Centrul este deschis de luni pana vineri, intre orele 8 – 18.

Ziua de Cluj: Codasi la colectarea deseurilor electrocasnice

Reprezentantii Garzii de Mediu – Comisariatul Regional Cluj vor superviza actiunea de colectare a deseurilor de aparatura electrica si electrocasnica (DEEE) organizata astazi in toate municipiile din judet.
Este vorba despre o campanie nationala organizata de catre Ministerul Mediului, in colaborare cu cele trei asociatii responsabile cu valorificarea DEEE dupa ce acestea ajung in depozitele autoritatilor locale, Ecotic, RoRec si RecoLamp.

Comisarul sef-adjunct, Stanislav Costa, sustine ca nici Garda de Mediu, nici Agentia Regionala pentru Protectia Mediului nu si-au facut o estimare asupra cantitatii de aparatura electrica si electrocasnica uzata pe care clujenii o vor dona. „Stiu ca in Cluj-Napoca s-au mai organizat actiuni si s-au strans echipamente. Noi vrem ca si celelalte municipii sa raspunda, iar cetatenii sa fie responsabilizati, mai ales ca aparatura uzata poate fi scoasa in fata caselor, iar colectarea va fi gratuita”, a precizat Costa.

El a adaugat ca pe parcursul actiunii vor participa si comisarii de mediu pentru a da o mana de ajutor, tocmai pentru ca DEEE sa ajunga in depozitele pe care primariile din judet trebuiau deja sa le amenajeze. „La aceasta ora nu avem informatii asupra continuitatii actiunii dupa ce DEEE ajung in depozite. Nu stim nici daca asociatiile Ecotic, RoRec si RecoLamp constituite de catre principalii producatori de aparatura si finantate din taxa verde au incheiat protocolul cu autoritatile clujene pentru preluarea DEEE in vederea reciclarii sau tratarii lor”, a mai afirmat Costa.

Pe de alta parte, reprezentantul Garzii de Mediu a mentionat ca in cadrul respectivei campanii se pot da sanctiuni daca comisarii constata incalcari ale legii, insa spune ca deocamdata nu se va apela la acest sistem. „Lucrurile sunt inca la inceput la noi. in afara, oamenii nu arunca oricum aceasta aparatura uzata, dar si celelalte deseuri. Sunt zile speciale cand acestea trebuie aruncate doar in anumite zile si la anumite ore.

Trebuie sa se intample si la noi la fel, iar cetatenii trebuie educati, de aceea probabil nu ne vom concentra pe amenzi, ci vom face mai mult recomandari”, a precizat Costa. Amintim ca in municipiul Cluj-Napoca

s-au colectat pe parcursul acestui an aproximativ 10.000 de kilograme de DEEE. Cu toate acestea, rata de colectare pe cap de locuitor nu depaseste in municipiu 1 kg, cu mult sub media impusa de Uniunea Europeana pentru finele lui 2007 – 3 kilograme per locuitor.

Aceasta deoarece DEEE se fura, se comercializeaza printre locuitorii ghetoului de la Pata Rat, unde este amplasata si groapa de gunoi a orasului, sau pur si simplu oamenii desi anunta ca au astfel de aparatura, nu sunt pregatiti, spun acestia, sa renunte la ea. in celelalte municipii situatia este mai drastica, deoarece nu s-a strans nici macar un kilogram de DEEE, primarii mizand tocmai pe o astfel de campanie nationala pentru a recupera.

Top, Arges: Azi, lasati-va aparatele electrocasnice vechi in strada!

Astazi se desfasoara in mai multe orase din tara, printre care si Pitesti, o ampla campanie de colectare a deseurilor din echipamente electrice si electrocasnice. Pitestenii pot sa lase pur si simplu in strada vechiturile care nu le mai folosesc, aceste aparate uzate urmand sa fie colectate de Salubritate si Salubris. Foarte important de stiut este ca echipe speciale ale Salubritatii se vor deplasa la persoanele cu handicap sa le ia din casa echipamentele uzate, pentru aceasta fiind, insa, nevoie sa fie apelat telefonic serviciul de Salubritate. 984 sau „Telefonul primarului” este numarul la care se pot face programari. Ceea ce nu se stie, insa, este ca autoritatile din Romania, deci si cele din Pitesti, participante la acest program, risca sa primeasca sanctiuni de la Uniunea Europeana daca nu se va reusi colectarea a 3 kilograme de deseuri electrice pe cap de locuitor pana la finalul acestui an! De aici si acest „avant” al autoritatilor de a strange deseurile! Relevant este faptul ca Primariile au obligatia sa transmita rapoarte Ministerului Mediului in maxim 3 zile de la finalizarea actiunii. Pentru la anul, norma de deseuri electrocasnice care trebuie colectate creste de la 3 la 4 kilograme pe cap de locuitor, ceea ce inseamna ca in Pitesti sa fie colectate la anul peste 750.000 de kilograme de deseuri electrocasnice! Sanctiunile pe care le pot primi autoritatile pornesc de la avertismente si ajung pana la blocarea unor fonduri europene pe programe de interes local.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri