Comisia hidrotehnica mixta romano-maghiara s-a intalnit, marti, in statiunea montana Suior, pentru a stabili modalitatile de colaborare privind administrarea apelor transfrontaliere.
Comisia a fost condusa din partea partii romane de Lucia Ana Varga, secretar de stat in domeniul Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, iar partea ungara a fost reprezentata de secretarul de stat din Ministerul Mediului si Apelor, Kothoy Laszlo. Cele doua parti au stabilit sa gospodareasca in comun apele tranfrontaliere in baza acordului romano-maghiar, semnat de reprezentantii guvernelor celor doua tari pe 15 spetembrie 2003 la Budapesta si intrat in vigoare pe 17 mai 2004. Acordul prevede colaborarea in protectia si utilizarea durabila a apelor de frontiera pe termen lung.
Secretarul de stat Lucia Ana Varga a declarat ca, in urma verificarii calitatii apelor transfrontaliere, s-a constatat ca pe teritoriul celor doua state nu exista surse de poluare, iar liniile de aparare impotriva inundatiilor sunt in stare corespunzatoare de ambele parti ale granitei.
In perioada 2003-2008 nu s-au produs poluari accidentale ale apelor de granita care sa afecteze cursurile de apa din Romania si Ungaria.
Secretarul de stat Kothay Laszlo din partea Ministerului Mediului si Apelor din Ungaria, a spus ca pentru evaluarea starii calitatii cursurilor de apa transfrontaliere, pe viitor se va elabora un sistem comun pentru clasificarea indicilor biologici ai apei.
Comisia hidrotehnica mixta romano-maghiara a mai stabilit ca pe viitor sa deruleze proiecte comune trasate de guvernele celor doua tari. Activitatea comisiei va continua armonizarea regulamentelor de functionare conform cerintelor rezultate din Directivele UE.