Codru verde intinereste

O investitie de 8.032 mii de lei, o cifra de afaceri care depaseste 250.000 de mii de lei si o crestere a veniturilor cu 24 de procente fata de anul anterior. Sunt doar cateva dintre rezultatele Programului de regenerare a padurilor, desfasurat in primavara anului 2007. Acesta urmareste atat regenerarea suprafetelor de padure de pe care s-a recoltat masa lemnoasa, cat si reconstructia ecologica a terenurilor afectate de fenomene de degradare.

Prahova este judetul in care s-au executat lucrari de impadurire in procentul cel mai mare – 98% din suprafata vizata in campania de primavara. In Sibiu, doar 45% din suprafata prevazuta a fost acoperita cu arbori. La nivel national, "pana la inceputul lunii mai a acestui an, lucrarile de impaduriri au fost executate pe 5.301 hectare, adica pe 96,6% din suprafata programata in campania de primavara. De asemenea, pentru consolidarea plantatiilor infiintate in anii precedenti s-a parcurs, cu lucrari de completari curente, o suprafata de peste 3.000 de hectare, ceea ce reprezinta 94% din suprafata programata", precizeaza Gheorghe Dima, director Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.

Directorul general Romsilva, Dan Ioan Aldea, ne spune ca investitiile programului depasesc suma de 8.000 mii de lei, asta "in conditiile in care nu a fost primita alocatia bugetara solicitata si, din cauza lipsei resurselor proprii, pe fondul retrocedarii unor importante suprafete de padure, nu s-a putut efectua o investitie mai mare". Cu toate acestea, directorul RNP spune ca activitatea economica a avut rezultate mai bune decat in 2006: "Veniturile realizate, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, au crescut cu 24%, dar si cheltuielile inregistreaza o crestere cu 19 procente. Profitul brut realizat in aceasta primavara este de aproape 40.000 mii de lei, iar actiunea de valorificare a masei lemnoase si a altor produse si servicii a avut ca rezultat o cifra de afaceri de peste 250.000 mii de lei".

Conducerea Romsilva spune ca au fost elaborate si studii cu privire la suprafata infestata cu insecte daunatoare din padurile de foioase si de rasinoase si a fost pus la punct un program de combatere a acestor insecte. In urma activitatii de control al circulatiei materialului lemnos s-au constatat 260 de infractiuni si aproape 3.000 de contraventii, iar dupa verificarea instalatiilor de debitat material lemnos, au fost semnalate doua infractiuni si 247 de contraventii.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri