Protejarea si conservarea izvoarelor a devenit pentru Coca-Cola o strategie economica eficienta, care reduce costurile, imbunatateste sanatatea ecosistemelor si aduce profit, informeaza WBCSD.
Compania Coca-Cola supravegheaza activitatea a peste 1.000 de fabrici care produc bauturi in aproape 200 de tari de pe Glob. Toate filiale Coca-Cola sunt nevoite sa evalueze si sa supravegheze calitatea surselor de apa, elementul esential pentru desfasurarea intregii activitati.
Coca-Cola a inceput recent sa implementeze programe de protectie a izvoarelor si de imbunatatire a instalatiilor de tratare a apelor folosite. Aceste planuri de protectie includ rapoarte privind potentialele surse de contaminare pentru izvoare si activitatile necesare, la nivel local, pentru conservarea si protejarea surselor de apa.
Fiecare dintre cele 25 de fabrici, situate in zone cu probleme in alimentarea cu apa, au primit sprijin tehnic si financiar sporit de la filialele regionale, mai ales in privinta exploatarii apelor subterane. De asemenea, a fost stabilit un instrument de auto-evaluare pentru a sprijini, pe termen lung, realizarea operatiilor de imbuteliere si de protejare a bazinelor hidrografice de care depind.
Managementul calitatii apei de izvor limiteaza considerabil costurile ulterioare care vizeaza eliminarea concentratiilor de microbi si nutrienti. Unul din cele mai bune exemple pentru aceasta politica, ramane investitia de 2 milioane de dolari facuta de o filiala Coca-Cola din Brazilia. In parteneriat cu autoritatile locale, filiala asigura protejarea si conservarea principalei resurse de apa din zona.
Investitiile facute au imbunatatit considerabil calitatea apei folosite pentru producerea bauturilor. Aceasta fabrica, cea mai mare dintre filialele Coca-Cola, a reusit sa-si imbunatateasca eficienta prin scaderea de la 2,9 la 1,7 litri de apa necesari pentru un litru de bautura. Fabrica Jundiai sprijina de asemenea activitatile educationale care promoveaza protejarea si conservarea resurselor de apa, prin vizite in scoli si prin construirea unor bazine piscicole.
Foto: images.google.ro