O simpla coaja de portocala poate inlatura resturile de vopseluri acide industriale din apa. Apa menajera colorata reprezinta o grava problema de mediu deoarece impiedica actiunea de fotosinteza a plantelor acvatice cu soarele. Recent, cercetatorii din Algeria au descoperit ca nimic mai sofisticat decat coaja de portocala poate fi folosita la inlaturarea vopselurilor acide din apa uzata industriala, informeaza Science Daily.
"Vopselurile sintetice sunt folosite intens in industrii, la vopsirea caselor, in tipografii, in confectii, fotografii color si ca aditivi in produsele petroliere", a explicat Benaïssa Houcine, de la laboratorul de tratare a apei din cadrul Universitatii din Tlemcen, Algeria. "Apele menajere din astfel de industrii sunt foarte colorate, iar contactul acestora cu mediul poate fi foarte daunator. Prezenta lor in rauri este inacceptabila", a adaugat expertul.
In cautarile sale pentru o alternativa la tratamentul chimic al apelor uzate, Benaïssa a descoperit obisnuita coaja de portocala. Cercetatorul a testat resturile de coaja de portocala ca absorbant pentru inlaturarea a patru tipuri de vopseluri. Experimentul a demonstrat ca timpul de absorbtie depinde de concentratia initiala de vopsea, iar absorbtia poate fi posibila numai la o temperatura de 25 grade Celsius. Cu toate acestea, vopseluri puternice au fost absorbite la o rata de 40-70 miligrame pe gram de coaja de portocala.
Potrivit lui Benaïssa, testele din laborator au confirmat faptul ca exista un potential considerabil in inlaturarea vopselurilor chimice din apa cu ajutorul coajei de portocala.