Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

CO2: Parlamentul European garanteaza dreptul la poluare

Parlamentul European (PE) a dat ieri, fara indoiala, o lovitura de gratie pietei europene a cotelor de CO2, refuzand  sa intervina, pe piata, pentru a nu penaliza industria deja afectata de recesiune, scrie liberation.fr.  Aceasta decizie insa poate fi un obstacol in fata ambitiosului plan european de lupta impotriva incalzirii climatice.

PE a respins amanarea scoaterii la licitatie a 900 de milioane de permise excedentare pentru emisia de CO2, din totalul de 8,5 miliarde puse in vanzare pe ansamblul UE pentru intervalul 2013-2020.

Decizia a fost salutata de mediul de afaceri din industrie si a determinat scaderea cu 3 euro a pretului tonei de CO2 pe piata certificatelor pentru emisia de gaze cu efect de sera,  ceea ce va reduce fondurile europene destinate planului de actiune pentru combaterea procesului de incalzire climatica. Acest plan, adoptat in anul 2008 se bazeaza pe finantarea obtinuta in urma vanzarii acestor permise cu 24 de euro pe tona de CO2.

Greenpeace:
“Politica climatica a UE a suferit o lovitura majora”

In acest context, Greenpeace declara ca aceasta hotarare este un esec de proportii istorice si solicita introducerea de taxe nationale pe carbune.

Votul de astazi este un esec de proportii istorice. In forma actuala, piata de carbon nu va impiedica construirea niciunei termocentrale pe carbune. Atat timp cat factorii de decizie ai UE nu pot face ca piata europeana de carbon sa functioneze, statele membre ar trebui sa umple acest gol prin introducerea unor masuri climatice nationale, precum taxarea arderii carbunelui si eliminarea subventiilor, de orice forma, pentru termocentralele pe baza de carbune”, Joris den Blanken, director de politici climatice la Greenpeace EU.

In cateva tari UE, inclusiv Germania, Polonia, Romania si Olanda, noi centrale pe baza de carbune sunt fie planificate pentru a fi construite, fie aflate in constructie, iar termocentralele pe carbune deja existente vor putea functiona mai mult. Arderea carbunelui contribuie hotarator la schimbarile climatice, la poluarea pe plan local si afecteaza grav sanatatea umana.

spot_img

Ultimele știri