Fara ploaie, sursa principala de apa de suprafata din Cipru va seca pana la sfarsitul acestui an, informeaza Reuters.
Pamantul uscat din groapa din Kouris este un semn al crizei de apa fara precedent din insula mediteraneana. Cum efectele schimbarilor climatice sunt vizibile, autoritatile sunt in dilema daca sa foloseasca intensiv sau nu instalatiile de desalinizare, instalatii care consuma foarte multa energie dar care sunt eficiente pentru combaterea lipsei de apa.
"Situatia este foarte grava, daca seceta continua pentru al patrulea an, consecintele vor fi foarte severe", a declarat Vlassis Partassides, director de management al apei al Departamentului de Dezvoltare din Cipru.
Rezervoarele sunt umplute in proportie de mai putin de 9% si rezidentii Ciprului, obisnuiti sa trateze apa ca pe un lux, se pregatesc pentru o alta iarna secetoasa.
Cele doua fabrici de desalinizare care functioneaza la capacitate maxima, nu sunt de ajuns. Planurile pentru rezolvarea problemei includ realizarea unor forari de urgenta, pentru scoaterea apei pretioase din subteran. Alte programe se refera la reducerea consumului in agricultura si construirea noii fabrici de desalinizare, care va incepe activitatea in iulie, anul viitor.
Partassiades a aratat ca din 1972, desi precipitatiile au ridicat nivelul apei pana la 20% in rezervoare, nivelul apei a scazut cu 40% din cauza temperaturilor in crestere care au cauzat evaporarea. "Schimbarile climatice sunt foarte clar evidentiate in Cipru", a declarat Costas Papastavros, seful Unitatii Nationale pentru Schimbari Climatice din insula.
In trecut, temperaturile din Cipru au crescut cu aproximativ 1.8 grade Fahrenheit si precipitatiile anuale au scazut cu 85 grame, o cantitate enorma dupa standardele meteorologice.
Foto: reuters.com