Ciolos: Viticultura, lider in folosirea practicilor durabile

Sectorul viniviticol va putea deveni  un lider al domeniului agriculturii  in privinta folosirii practicilor durabile, a declarat, luni, comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, in cadrul celui de-al 36-lea Congres Mondial al Viei si Vinului, care se desfasoara la Bucuresti.

Europa este de departe cel mai mare producator, exportator si importator de vinuri. Pentru a pastra aceste lucruri este nevoie nevoie de investitii ca sa pastreze competitivitatea si care vor ajuta sectorul viniviticol sa devina un lider in folosirea practicilor durabile”, a declarat Dacian Ciolos.

Potrivit acestuia, o viniviticultura moderna, inovativa si prietenoasa cu mediul se poate face respectand traditia, care, in fond, aduce valoare vinului.

Romania, 500 ha cultivate cu struguri pentru vinuri bio

Prezent in cadrul Congresului, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ca sectorul vitivinicol din Romania a accesat, in ultimi cinci ani, integral fondurile europene, prin programul „Suport pentru sectorul vitivinicol”, respectiv 42 de milioane de euro, cel mai vizibil aspect al acestui program constand in replantarea a circa 19.700 de hectare cultivate cu vita-de-vie de soi nobil.

Vinurile bio au cunoscut o dezvoltare uimitoare in ultimul timp. Am fost surprins sa constat la Nürnberg, in februarie 2013, cand Romania a fost desemnata tara anului la Biofach, ca erau cateva sortimente de vin care au castigat marel premiu. Suprafata cultivata cu struguri pentru vinuri bio este undeva la 500 de hectare”, a declarat, pentru Green Report, ministrul agriculturii.

Potrivit statisticilor, in Uniunea Europeana, suprafata cultivata cu struguri pentru vinuri bio este estimata la 75.000 hectare din totalul de 3,5 milioane de hectare. Cele mai intinse suprafete se gasesc in Italia (30.341 ha), Franta (21.403 ha) si Spania (17.665 ha).

spot_img

Ultimele știri