VIDEO Cum hrănești 50 de persoane cu legume salvate de la risipă, la o cină comunitară

O mână de voluntari, în frunte cu un bucătar profesionist, au transformat alimente salvate de la risipă în adevărate specialități culinare. La cină comunitară au participat în jur de 50 de oameni, toți preocupați de risipa alimentară. Evenimentul a fost organizat ieri, în capitală, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la amploarea fenomenului și pentru a identifica soluții existente.

cină comunitară risipă alimentară 1

Organizarea unei cine comunitare în care se gătește cu alimente recuperate înainte de a ajunge în coșul de gunoi trebuie să înceapă cu cel puțin o săptămână înainte. Este prima lecție pe care am învățat-o urmărindu-i pe cei de la Food Waste Combat Cluj desfășurând un astfel de eveniment în București.

Camelia Gui este coordonatoarea proiectului Food Waste Combat Cluj, un proiect premiat recent la nivel internațional de organizația-mamă Junior Chamber International. Încă de la începutul lunii, Camelia a dat sfoară în țară pentru a găsi gazde, pentru a aduna voluntari și a face rost de alimente.

vianaturalia.ro

Cei de la Băcănia Veche i-au pus la dispoziție restaurantul caritabil pe care îl au în Pipera, un bucătar din Ploiești s-a oferit să vină până în București pentru a coordona acțiunea, iar Banca pentru alimente a donat roșii și conopidă mai puțin proaspete și deserturi care expirau a doua zi. Au completat cu ingrediente cumpărate sau aduse de acasă de participanți și au pus pe picioare un meniu complet: supă cremă de roșii, roșii umplute cu conopidă și morcov și un desert pe bază de banane și biscuiți. Toate, așa cum bine precizează bucătarul, asezonate cu zeci de condimente și ingrediente „fancy”.

Cina comunitară, pretext de întâlnire pentru discuții despre risipa alimentară

La cina comunitară au participat atât actuali și foști parlamentari preocupați de risipă, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, activiști care au inițiat proiecte de combarere a risipei, cât și cetățeni de rând, preocupați de fenomen.

Florin Alexe, inițiatorul legii anti-risipei alimentare, a explicat din nou parcursul actului normativ propus de el, adoptat de Parlament și promulgat de Președinte. Un act care însă nu își face efectul, în lipsa normelor de aplicare, a căror publicare a fost amânată de Guvern și suspendată de senatori.

Chiar dacă cei aflați la putere nu îi susțin, există români care încearcă să lupte cu risipa pe alte căi. Câțiva dintre ei au fost prezenți ieri la cina comunitară și ne-au descris ce pot face cu entuziasm și determinare: Simon Suitner de la Somaro a povestit despre magazinul social de care au beneficiat până acum în jur de 800 de persoane; Diana Călin ne-a reamintit despre proiectul de combatere a risipei desfășurat în Aiud și premiat la Berlin, iar Raluca Vasile de la organizația Slow Food România a vorbit despre un curs de nutriție în școli, prin care abordează și subiecte legate de obezitate, consum responsabil și risipă.

Nu în ultimul rând, Camelia Gui a făcut un bilanț al activității din 2017 din cadrul proiectului pe care îl coordonează și a anunțat direcțiile viitoare de dezvoltare:

Pe lângă cina comunitară, cei de la Junior Chamber International România (JCI) vor organiza mâine și o dezbatere la sediul MCPDS (Bulevardul Magheru, Nr.31). Vor participa Ministrul Gabriel Petrea, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Mihai Vișan, cât și reprezentanți ai lanțurilor de hypermarket-uri din România. Aceștia vor discuta cu reprezentanții societății civile despre legea pentru combaterea risipei alimentare.

spot_img

Ultimele știri