China: Degradarea mediului costa 150 de miliarde de euro pe an

Costurile implicate de poluare, soluri degradate si alte efecte negative asupra mediului au crescut in China la o mie de miliarde de yuani (151,5 miliarde de euro) in 2008, suma echivaland cu 3,9 procente din PIB-ul national, relateaza "The Ecologist".

Intr-unul din cele mai ample studii privind efectele degradarii ecologice pe terme lung, academia chineza pentru planificare ecologica a estimat costurile poluarii luand in calcul deversarile de substante chimice, degradarea solurilor, disparitia zonelor umede si alte procese negative. Majoritatea acestor costuri nu apar in bilanturile financiare ale corporatiilor sau in bugetele guvernamentale, insa ele se acumuleaza an de an intr-un asa numit deficit ecologic, care ameninta perspectivele pe termen lung ale Chinei.

Cresterea poluarii, cu 75% in cinci ani

Guvernul central de la Beijing a intetit eforturile de eliminare a uriasei poluari care afecteaza aerul si apele Chinei, insa autorii studiului – subordonati Ministerului chinez pentru Protectia Mediului – atrag atentia ca, in decurs de cinci ani, pana in 2008, deversarile si alte tipuri de poluare au crescut cu 74,8%.

Adevarata cifra ar putea fi insa si mai mare, spun autorii studiului, care admit ca s-au bazat pe date incomplete. Un alt studiu, realizat de ministerul Mediului si Banca Mondiala, estima in 2007 efectele poluarii din China la un cost anual de 780 de miliarde de yuani (88 de miliarde de euro). Acest studiu nu lua in considerare si alte forme de degradare a mediului, precum pierderea biodiversitatii, desertificarea sau degradarea solurilor din cauza agriculturii intensive.

Saptamana trecuta, oficiali chinezi au avertizat ca seceta si eroziunea solurilor ameninta rezervele de apa si securitatea alimentara a Chinei. Zhou Ying, adjunctul ministrului pentru resursele de apa a anuntat ca va inaspri sanctiunile pentru activitatile care inrautatesc situatia.
Exista o mare posibilitate ca planul de dezvoltare pe urmatorii cinci ani, intocmit de guvernul chinez, sa prevada masuri de control mai dure, in timp ce ritmul dezvoltarii economice va fi redus de la 10 procente la 7,5%.

Foto: The Ecologist

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Ultimele știri