Chimistii avertizeaza: Posibil dezastru ecologic in Apuseni, din cauza cianurilor Gold Corporation

”Pericolul cianurilor pe care intentioneaza sa le foloseasca cei de la Rosia Montana Gold Corporation, pentru exploatarea aurului din Apuseni consta, in primul rand, in faptul ca aceste substante deosebit de toxice, printr-o manipulare neglijenta se pot scurge in sol si pot afecta inclusiv plantele, cianurile avand efect remanent”, a declarat, pentru Green Report, Constantin Craciun, profesor si cercetator de prim rang in domeniul chimiei si mineralogiei solului.

Cianurile din deseurile prost manipulate pot ajunge in sol si pot ramane acolo timp indelungat. Plantele le pot absorbi prin perisorii absorbanti, iar otrava ajunge in organele plantelor, efectele fiind dezastruoase atat pentru flora, cat si pentru fauna.

Accidentul de la Baia Mare s-ar putea repeta

Cercetatorul Constantin Craciun a mai spus ca accidentul de la Baia Mare, care a avut loc in 2000, s-ar putea repeta, deoarece tehnologiile folosite in exploatarea cu cianuri in domeniul mineritului, oricat de multe asigurari ar fi date din partea companiei canadiene, nu pot fi sigure 100%.

Cantitatea de cianura, 120 de tone, care a ajuns in mediu in anul 2000 cand a avut loc accidentul de la uzina de procesare a aurului Aurul din Baia Mare ar fi fost suficienta sa omoare aproximativ 1 miliard de oameni. In cateva zile, fauna de pe 700 de kilometri ai cursului raurilor din Romania si Ungaria a fost distrusa in totalitate.

In minerit, cianura se foloseste de aproximativ 30 ani, la scara larga, ca agent de obtinere a aurului si argintului. Cu ajutorul cianurii, 99% din cantitatea de aur poate fi extrasa din rocile care contin acest metal. Asadar, minereurile sunt tratate cu o solutie de cianura in bazine uriase.

Dupa ce aurul este extras, solutia contaminata nu numai cu cianura, ci si cu o cantitate mare de metale grele este depozitata in iazuri de steril. Aceste reziduuri rezultate in urma activitatilor de extragere a aurului reprezinta o amenintare serioasa la adresa sanatatii oamenilor si a mediului si nu trebuie eliberate in mediu.

Un iaz de decantare cu mii de tone de cianuri, bomba ecologica

"Vreau sa atrag atenția asupra faptului ca cianura este o substanța toxica, iar in contextul incalzirii globale ale carei efecte au fost puternic resimțite in sud-est-ul Europei, un iaz de decantare cu sute de mii de tone de cianura nu poate fi perceput decat ca o bomba ecologica. Chiar daca tehnologiile utilizate sunt catalogate ca fiind cele mai performante, numeroase accidente continua sa aiba loc peste tot in lume cu urmari catastrofale pentru mediul inconjurator si pentru oameni. Sper ca aceasta audiere sa fie inca un pas spre gasirea unei soluții viabile atat pentru prezervarea ecosistemelor, cat si pentru dezvoltarea economica a zonelor miniere", spunea in urma cu catva timp si europarlamentarul Horia Toma, citat de site-ul faracianura.ro.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Rosia Montana, pe Facebook: Proiectul are si opozanti si sustinatori; Traian Basescu, la Rosia Montana: ”Daca ne prindea cresterea pretului la aur in plina exploatare?”; Incidente la primaria Rosia Montana
 

spot_img

Ultimele știri