Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, considera ca reabilitarea termica a locuintelor reprezinta o solutie pentru economisirea energiei.
’’Sunt preocupat de protejarea mediului, de economisirea energiei, de imbunatatirea aspectului urbanistic. La momentul construirii blocurilor nu exista un respect-interes pentru economisirea energiei. Atunci energia era mai ieftina’’ – explica edilul sectorului 1, pe blogul sau.
Chiliman este de parere ca Romania ar trebui sa urmeze exemplul Germaniei, care in 1990 a decis reabilitarea tuturor blocurilor din fosta RDG, pe cheltuiala statului, pentru ca ’’statul a construit blocurile si in Romania’’.
Edilul sectorului 1 sustine ca, in urma discutiilor cu membrii asociatiilor de locatari/proprietari, a constatat ca cea mai mare problema pentru acestia o reprezinta cota de 33% care le revine in aplicarea programului de reabilitare termica, o cota prea mare pentru majoritatea proprietarilor.
’’Sectorul 1 este cea mai bogata comunitate din Romania. Dinamica economica a sectorului 1 ne arata acest lucru. In 2004, la preluarea mandatului, sectorul 1 avea un buget de 94 milioane euro. Acum, acesta este de peste 350 milioane euro. Pe scurt, calculele ne arata ca in acest moment ne putem permite sa alocam o parte din bani altor activitati, in afara celor sociale curente. Pana in 2007 nu am avut resurse financiare care sa ne permita acest lucru’’ – si-a argumentat primarul Chiliman intentia de a prelua cota ce revine asociatiilor pentru reabilitarea termica.
Reabilitarea termica presupune decopertarea unei cladiri si "anveloparea" ei intr-un strat termoizolant, inlocuirea tamplariei clasice cu ferestre tip termopan si refacerea hidroizolatiei terasei si a subsolului blocului.
Conform specialistilor, dupa reabilitarea cladirii, locatarii fac economii de peste 30% din costurile facturii la intretinere. In functie de numarul de camere, reabilitarea unui bloc i-ar costa pe proprietari intre 1.000 si 3.000 de euro pentru fiecare apartament, restul fiind platit in cote egale de Guvern si de primarii.
Demersul Primariei Sectorului 1 va duce la diminuarea cu 66% a cheltuielilor asociatiilor de locatari pentru reabilitarea termica, acestea urmand sa fie suportate din bugetul local al sectorului 1, iar diferenta va fi acoperita din fonduri de la bugetul de stat.
"Am primit deja 24 de dosare complete din partea unor asociatii de locatari din zonele Ion Mihalache, Calea Grivitei si Bucurestii Noi. Aceste imobile vor intra in lucru in 2008, urmand ca Primaria sa primeasca si alte cereri pe parcursul anului" – a precizat primarul Andrei Chiliman.
Preluarea finantarii cheltuielilor se va face numai la asociatiile de proprietari care aproba, cu votul majoritatii membrilor adunarii generale, decizia de interventie si semneaza conventia-cadru cu coordonatorul programului anual pentru derularea, in conditiile legii, a actiunilor pentru reabilitarea termica a cladirii.
Potrivit lui Chiliman, in sectorul 1 sunt peste 280 de blocuri care necesita lucrari de reabilitare termica.
"Toate aceste cladiri vor beneficia de aceasta facilitate. Estimam ca lucrarile de reabilitare termica vor fi finalizate in cel mult trei ani, la toate aceste imobile" – sustine primarul sectorului 1.
Pentru a putea beneficia de reabilitarea termica, asociatiile de proprietari trebuie sa trimita primariei o cerere privind includerea condominiului in program, insotita de fisa de identificare a cladirii, lista proprietarilor si destinatia spatiilor, precum si hotararea adunarii generale a proprietarilor privind aprobarea deciziei de interventie pentru reabilitarea termica a cladirii.