Patru asociații au pornit o campanie de strângere de semnături împotriva defrișării a 165 de hectare de pădure din localitatea Certej, Hunedoara, care ar face loc viitoarei exploatări miniere. Proiectul de hotărâre de Guvern privind scoaterea primelor 56 de hectare din fondul forestier este supus dezbaterii publice până pe 8 noiembrie.
Organizațiile „Declic”, „Salvați Roșia Montană”, „Mining Watch” și „Fără cianură Certej” le cer românilor semnarea unei scrisori adresate Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernului României, APM Hunedoara, Gărzii Forestiere și Reprezentantei Comisiei Europene în România.
„Vă cerem, doamnă ministru Grațiela Gavrilescu, să respingeți avizarea proiectului minier Certej și a extensiilor sale care ar duce la realizarea celei mai mari exploatări de suprafață din munții Apuseni. Carierele și iazurile de decantare aferente ar distruge iremediabil sute de hectare de pădure ce sunt în prezent casă pentru specii rare (tei în amestec cu arțar) sau păsările Sitului Natura 2000 – Munții Metaliferi”, se arată în scrisoare.
„O corporație minieră canadiană, Eldorado Gold, prin firma locală Deva Gold, și-a propus să facă un hău aproape fără fund pentru a exploata aur și argint. Pădurea și munții ar dispărea și locul lor ar urma să fie luat de milioane de tone de rocă excavate zilnic. Minereul ar fi tratat cu cianuri și mai apoi ar fi aruncat înapoi în natură în două iazuri de decantare care ar înlocui pentru totdeauna pădurile”, explică cei de la Declic.
La sfârșitul lunii octombrie, pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor a fost anunțat faptul că proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului de 56,1 hectare de către S.C. Deva Gold S.A, în vederea realizării obiectivului „Exploatarea minereurilor auro-argintifere din perimetrul Certej”.
Potrivit celor patru organizații, firma Deva Gold și-a propus să împartă pădurea pe parcele și să ceară autorizații pentru fiecare în parte, pentru a evita noile prevederi ale Codului Silvic care ar impune o evaluare a impactului defrișării întregii suprafețe.
Nicolae Stanca, managerul Deva Gold, a declarat anul trecut, potrivit Adevărul, că societatea va planta în schimb 600 de hectare.
În urmă cu 47 de ani, la Certej au murit 89 de persoane, iar alte 76 au fost rănite după ce digul unei exploatări aurifere s-a rupt, iar iazul de decantare al exploatării miniere ce conținea cianuri s-a revărsat.