Gheata arctica se topeste rapid, iar zona acoperita de bucatile de gheata din ocean s-ar putea micsora cel mai mult din 1978, de cand au inceput primele observatii din satelit, avertizeaza specialistii japonezi, citati de Reuters.
Bucatile de gheata din Oceanul Arctic s-au micsorat atingand recordul stabilit la sfarsitul verii anului 2007, au declarat intr-un raport cercetatorii din cadrul Agentiei de Explorare Aerospatiala din Japonia.
„Gheata marii din Oceanul Arctic a continuat sa se topeasca de la inceputul lunii aprilie ajungand aproape de nivelurile stabilite anul trecut”, au spus acestia in cadrul raportului bazat pe o analiza a imaginilor din satelit.
Suprafata din Oceanul Arctic acoperita cu gheata permanenta s-a diminuat drastic in ultimii ani, scazand la aproximativ jumatate din suprafata observata in anul 2005, au spus cercetatorii.
„Micsorarea suprafetelor acoperite cu gheata permanenta demonstreaza faptul ca gheata de pe tot cuprincul Oceanului Arctic devine tot mai subtire de la an la an”, mai arata raportul.
Cercetatorii nu au mentionat nimic in legatura cu schimabrile climatice produse de oameni care ar putea fi blamate pentru subtierea ghetii arctice.
Grupul conservationist WWF a anuntat luna trecuta ca gheata arctica se poate topi mai repede decat ar concluziona stiinta care se ocupa cu studierea schimbarilor climatice. WWF informeaza ca incalzirea globala a afectat deja toate aspectele ecologice din zona Arctica, inclusive oceanele din regiune, gheata de pe mare, bucatile de gheata, zapada si inghetul permanent.