Cercetătorii au elaborat o metodă de reciclare a plasticului la temperatura camerei

O nouă metodă de reciclare a plasticului la temperatura camerei a fost dezvoltată de o echipă de cercetători de la Centrul pentru Tehnologii Durabile și Circulare (CSCT) de la Universitatea din Bath. Cercetătorii speră că noul proces va ajuta reciclarea să devină mai viabilă din punct de vedere economic.

Deșeurile de plastic care se află fie în depozitul de gunoi, fie în mediul natural depășesc în prezent toată biomasa vie (4 Giga tone), culminând cu una dintre marile provocări de mediu ale secolului XXI. În timp ce ratele de reciclare sunt în creștere în toată Europa, metodele tradiționale rămân limitate, deoarece condițiile dure de topire reduc calitatea materialului de fiecare dată când este reciclat, scrie sciencedaily.com

Acum, cercetătorii de la CSCT au dezvoltat un proces ușor și rapid de reciclare chimică pentru policarbonati, o clasă robustă de materiale plastice utilizate în mod obișnuit în construcții și inginerie.

Folosind un catalizator pe bază de zinc și metanol, au reușit să descompună complet BPA-PC, în 20 de minute, la temperatura camerei, prezentând astfel o nouă metodă de reciclare a plasticului.

Deșeurile pot fi apoi transformate în constituenții săi chimici, și anume bisfenol A (BPA) și carbonat de dimetil (DMC), contribuind la păstrarea calității produsului pe un număr infinit de cicluri.

Important, recuperarea BPA previne scurgerea unui poluant potențial dăunător pentru mediu, în timp ce DMC este un solvent verde valoros și un element de bază pentru alte substanțe chimice industriale.

Rezultatele lor sunt publicate în ChemSusChem, observând o eficiență îmbunătățită a procesului și condiții mai blânde în comparație cu metodele anterioare.

Echipa a demonstrat, de asemenea, o abordare complet circulară pentru producerea mai multor poliester-amide (PEA) din surse regenerabile pe baza de monomeri de tereftalamidă derivați din sticle PET reziduale. Aceste materiale au proprietăți termice excelente și ar putea fi utilizate în aplicații biomedicale, de exemplu livrarea de medicamente și ingineria țesuturilor.

Cercetătorul principal, profesorul Matthew Jones, de la CSCT de la Universitatea din Bath, a declarat: „Este cu adevărat incitant să vedem versatilitatea catalizatorilor noștri în producerea unei game largi de produse cu valoare adăugată din deșeuri de plastic. Este esențial să țintim astfel de produse, acolo unde este posibil, pentru a ajuta la promovarea și accelerarea implementării tehnologiilor sustenabile emergente prin stimulente economice”.

Primul autor al lucrării, Jack Payne de la CSCT, a declarat: „Deși plasticul va juca un rol cheie în realizarea unui viitor cu emisii scăzute de carbon, practicile actuale sunt nesustenabile. În continuare, este imperativ să ne aprovizionăm cu materiale plastice din materii prime regenerabile, să integrăm biodegradabilitatea/reciclabilitatea în faza de proiectare și să diversificăm strategiile existente de gestionare a deșeurilor. O astfel de inovație viitoare nu ar trebui să se limiteze la materialele emergente, ci să cuprindă și produse consacrate. Metoda noastră creează noi oportunități pentru reciclarea policarbonatului în condiții blânde, ajutând la promovarea unei abordări a economiei circulare și la menținerea carbonului la curent pe termen nelimitat.

În prezent, tehnologia a fost demonstrată doar la scară mică, cu toate acestea, echipa lucrează acum la optimizarea catalizatorului și la extinderea procesului (300 ml) cu colaboratori de la Universitatea din Bath. Cercetarea a fost finanțată de Consiliul de Cercetare în Inginerie și Științe Fizice.

Citește și: Majoritatea oamenilor vor ca plasticul de unică folosinţă să fie interzis, arată un sondaj ONU

spot_img

Ultimele știri