Cercetatorii australieni de la Universitatea din Queensland care studiaza sunetele emise de balena cu cocoasa au anuntat ca au inceput sa descifreze misteriosul sistem de comunicare al balenelor, identificand sunetele scoase de masculi in perioada de imperechere si avertizarile materne, informeaza Planet Ark.
Dupa ce au inregistrat timp de trei ani suntele balenelor, cercetatorii au descoperit cel putin 34 de tipuri diferite de mesaje sonore.
„Ma asteptam sa gasesc cel mult zece mesaje vocale diferite dar am gasit pana la urma 34. Este un repertoriu asa mare si bogat”, a declarat cercetatoarea Rebecca Dunlop.
Expertii au studiat balenele cu cocoasa pe parcursul migratiei lor de-a lungul coastei estice a Australiei, inregistrand 669 de sunete de la 61 de grupuri diferite.
Cercetatorii au agatat transmitatoare audio de geamandurile din apropierea balenelor, monitorizand de la tarm interactiunea. Daca multe dintre sunete nu au un inteles anume, unele dintre ele transmit mesaje precise.
Torsul masculului anunta intentia acestuia de a-si gasi o partenera in timp ce sunetele inalte au fost asociate cu neintelegerile care apar cand mai multi masculi vor sa insoteasca o femela pe parcursul migratiei.
Alt sunet este identificat cu chemarea materna. „Sunetul wop este probabil cel mai des sunet pe care l-am auzit. Este probabil modul in care o mama isi cheama puiul”, a spus Dunlop.
Cercetatoarea a atras atentia asupra similaritatilor cu interactiunea umana. „Este fascinant ca aceste mamifere mamale, separata de foarte mult timp de mamiferele terestre, impartasesc aceeasi baza a sistemului de comunicare”, a adaugat Rebecca Dunlop.
Ea si-a exprimat speranta ca cercetarile viitoare vor demonstra care este efectul suntelor emise de vase si oameni asupra balenelor migratoare.