Un studiu dat publicitatii de o echipa de cercetatori geologi din Statele Unite si Japonia explica de ce o parte din apa de langa coasta de sud-est a Japoniei favorizeaza generarea tsunamiilor devastatoare ca cel din 1944, care a ucis cel putin 1.200 de oameni, informeaza ENN. Descoperirile vor ajuta oamenii de stiinta sa analizeze riscurile tsunamiurilor in alte regiuni ale lumii.
Cercetatorii geologi de la Universitatea din Texas, au folosit o nava comerciala pentru a colecta date seismice tridimensionale care arata structura crustei pamantului sub regiunea din Pacific denumita Nankai Trough. Imaginile obtinute se aseamana foarte mult cu ultrasunetele emise de corpul omenesc.
Rezultatele fac referinta la un mister vechi, acela ca cutremurele din anumite parti de sub apa declanseaza tsunamiuri, in vreme ce altele nu. Imaginile 3D au permis cercetatorilor sa analizeze straturile de pietre si sedimente si cum acestea s-au modificat in timp.
Au gasit doua lucruri care contribuie la crearea de tsunamiuri mari. Mai intai ei au confirmat existenta unei falii majore care vine din o regiune recunoscuta pentru cutremure, la 10 km distanta, chiar sub apa. Cand este un cutremur, falia permite undelor sa patrunda sub apa, astfel cantitati mari de apa intra in falie, odata cu miscarea pamantului, declansand in cateva minute o serie de valuri uriase, care creeaza astfel un tsunami.
Cea de-a doua descoperire si cea mai surprinzatoare, este aceea ca activitatea faliei, incluzand si alunecarea care a cauzat si tsunamiul din 1944, s-a mutat spre tarm, falia devenind mai superficiala si mai abrupta decat a fost in trecut."Acest lucru provoaca o deplasare mai mare a apei si o componenta vertical mai mare a deplasarii apei, lucruri eficiente in declansarea tsunamiurilor", a declarat Nathan Bangs, cercetator la Institutul de Geofizica al Universitatii din Texas, principal investigator al proiectului si co-autor al articolului stiintific.
"Scopul final al cercetarilor este sa intelegem ce se intampla in locuri diferite. Tsunamiul din 2004 din Indonezia a fost o mare surpriza. Tot nu este clar de ce acel cutremur a creat un tsunami atat de mare. Prin intelegerea a ceea ce se intampla in locuri ca Nankai, vom avea mai multe informatii si un mod mai eficient de a analiza alte locuri pentru a determina daca au potential de provocare a tsunamiurilor. Ca sa fim mai putin surprinsi pe viitor", a mai aratat Bangs.
Foto: awitness.org