Centrale pe baza de peleti au fost pre zentate in cadrul Romenvirotec-SEP de compania Calidus, care a anuntat si deschiderea in 2009 a propriei fabrici de pe leti. Centralele comercializate de companie in Romania au o capacitate cuprinsa intre 10 si 100 KW si se adreseaza atat constructiilor rezidentiale, cat si celor industriale.
"Aceste centrale au doua mari avantaje: primul se refera la neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de CO2, iar al doilea se refera la faptul ca aceste centrale sunt foarte rentabile pe termen mediu si ar trebui sa inlocuiasca celelalte surse scumpe de energie", a declarat, pentru "Green Report", Reto Ruegg, CEO Calidus.
Peletii proveniti din aproape orice tip de biomasa reprezinta alternativa eco a carbunelui, a aratat Stephane Senechal, reprezentant al Asociatiei Industriale Europene pentru Biomasa (EUBIA). In general, peletii sunt fabricati din resturi lemnoase, dar expertul a aratat ca pana in prezent s-a reusit fabricarea lor din peste 80 de tipuri de biomasa, ceea ce in semna ca alternativa este foarte accesibila.
Potentialul de generare a energie pe baza de peleti este urias, Senechal aratand ca studiile asociatiei pe care o reprezinta arata ca numai in Europa exista un potential de 50.000 de MW, iar in lume peste 100.000 MW.
"Pentru furnizare de energie la scara larga si pe tot parcursul anului, biomasa ar trebui uscata si compactata in peleti", a declarat Senechal.
Expertul EUBIA a vorbit in cadrul conferintei "Oportunitati si probleme pentru dezvoltarea sustenabila a bioenergiei", organizata de Parteneriatul Global pentru Bioenergie (GBEP) in cadrul expozitiei de tehnologie de mediu Romenvirotec-SEP.