Celulele de hidrogen, optiunea Linde

Text de Oana Neneciu

Cu operatiuni in 100 de tari si o cifra de afaceri pe 2007 de aproximativ 12,3 miliarde de euro, Linde Gaz desfasoara in Romania operatiuni in sase puncte de lucru cu investitii declarate pana in prezent de peste 75 de milioane de euro. Dezvoltator si sustinator al tehnologiilor de transport pe celule de hidrogen, Linde Gaz participa la proiecte europene de dezvoltare a infrastructurii si testare a impacturilor asupra mediului ale noilor tehnologii.

Linde gaz, promotor al transportului pe celule de hidrogen in Europa

Lider pe piata gazelor industriale atat in Romania, cat si la nivel global, Linde Gaz face eforturi sustinute pentru a promova si a asigura solutii pentru infrastructura transporturilor pe baza de celule de hidrogen. Pionier al cercetarii aplicate in acest domeniu, compania inoveaza tehnologii care reduc consumul de energii pe baza de combustibili fosili, cu o tinta de reducere de 40% fata de nivelurile de azi.

"Hidrogenul poate fi produs in intregime fara emisii daunatoare mediului. Linde este o parte a mutatiei actuale dinspre folosirea combustibililor solizi spre combustibili regenerabili, ca sursa primara de energie pentru productia oxigenului. Exem plele din activitatea noastra sunt numeroase. Poate cel mai impresionant este testarea impreuna cu alti actori europeni majori a folosirii hidrogenului in transportul urban intr-un proiect sustinut intre 2001 si 2006 de Uniunea Europeana: CUTE (Clean Urban Transport in Europe)", a aratat Oliver Pfann, director general Linde Gaz.

Proiectul european si-a propus sa demonstreze fiabilitatea conceptului prin folosirea a 27 de autobuze propulsate cu celule de hidrogen in noua orase europene (Amsterdam, Barcelona, Hamburg, Londra, Luxembourg, Madrid, Porto, Stockholm si Stuttgart). Firmele internationale implicate in proiect au fost BMW, DaimlerChrysler, BP, Opel, Shell, Aral, First, BOC si Linde, iar obiectivul CUTE a fost testarea performantelor tehnologice ale hidrogenului in mediul urban, dar si optiunile de productie si distributie a hidrogenului intr-un complex program de testare a viabilitatii ecologice, a fezabilitatii tehnice si a eficientei financiare.

Un alt proiect la nivel european in care este implicata compania este HyWays, care are misiunea de a dezvolta o infrastructura de hidrogen, Hydrogen Energy Roadmap. "Prin acest proiect se vor efectua analize comparative ale diverselor scenarii regionale de aprovizionare cu hidrogen, inclusiv pe baza de surse
regenerabile. Grupul Linde contribuie cu experienta dobandita in productia, depozitarea si alimentarea cu hidrogen si poate face recomandari cu privire la optiunile realiste pentru dezvoltarea unei infrastructuri de hidrogen", explica Pfann.

O alta coordonata pe care merge compania in ceea ce priveste mediul este impactul pe care il are desfasurarea operatiunilor la nivel global. "Preocuparea pentru mediu se afla in prim-planul atentiei noastre prin conceperea si implementarea unei politici SHEQ (Safety, Health, Environment, Quality) care are obiective concrete a caror atingere o monitorizam permanent", spune directorul.

"In Romania, activitatea noastra a avut un impact benefic la nivelul mediului inconjurator"

In Romania, compania este prezenta pe piata din 1996, iar directorul general spune ca, desi compania desfasoara proiecte la nivel global, in Romania se fac eforturi sustinute pentru imbunatatirea tehnologiilor si, totodata, a mediului inconjurator.

"In Romania, activitatea noastra de 12 ani a avut un impact benefic la nivelul mediului inconjurator. La nivel local, Linde Gaz Romania a transformat utilizarea acetilenei imbuteliate in norma industriala ca alternativa la poluanta utilizare a carbidului in procesele oxi-gaz. Un alt exemplu sunt solutiile pe care le propunem industriei metalurgice, care includ tehnica de combustie in atmosfera imbogatita cu oxigen, solutie care reduce semnificativ volumul de noxe degajate in atmosfera. Linde Gaz Romania este un promotor al tehnicii de recuperare a vaporilor de solventi organici in industria chimica", a subliniat Oliver Pfann.

75 de milioane de euro investiti in operatiunile din Romania

De la demararea operatiunilor pe piata autohtona, din 1996, Linde Gaz a investit in Romania peste 75 de milioane de euro in sase amplasamente. Compania a inaugurat de curand la Ramnicu-Valcea cea mai moderna fabrica de separare a aerului, cu o capacitate zilnica de peste 500 de tone de oxigen, azot si argon lichid, in care a investit peste 25 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare investitie realizata in domeniu in Romania. Alte trei fabrici de separare a aerului detinute de companie opereaza la Cluj-Napoca, Timisoara si Ploiesti. Pe langa acestea, la Timisoara, Ploiesti si Galati functioneaza trei unitati de productie a acetilenei, iar la Ramnicu-Valcea o instalatie de hidrogen.

Operatiunile de imbuteliere pentru toata gama de gaze tehnice se desfasoara la statiile din Timisoara, Bucuresti si Cluj-Napoca. Linde Gaz Romania mai exploateza cinci statii de imbuteliere a oxigenului (Baia-Mare, Oradea, Brasov, Iasi si Constanta) si o statie de imbuteliere CORGON la Galati.

"Pe piata romaneasca suntem prezenti din 1996, cand am deschis prima statie de separare a aerului, la Timisoara. Gazele Linde sunt folosite in industria producatoare de masini, in procesele chimice, dar si in procesele legate de protectia me diului. Gazele produse de noi au aplicatii benefice in industria alimentara si in productia sticlei si a componentelor microelectronice. Pe langa produsele extrem de competitive, Linde este si unul dintre cei mai competitivi ofertanti de servicii asociate utilizarii gazelor tehnice. De la proiectarea aplicatiilor si pana la dimensionarea liniilor de productie, o impresionanta echipa de ingineri si tehnicieni aduc un know-how de varf clientilor din cele mai diverse domenii industriale", a explicat directorul general.

Cand vine vorba despre impedimentele intalnite in Romania, directorul Linde Gaz puncteaza problemele legate de infrastructura de transport, care este subdezvoltata, si de schimbarile legislative dese. "Infrastructura de transport subdezvoltata face ca transportul produselor sa fie mult mai putin eficient fata de alte
tari europene. Pe de alta parte, avalansa de schimbari legislative permanente face ca planurile sa fie mult mai supuse schimbarilor decat in economiile mai dezvoltate."

Milioane de clienti in 100 de tari

Carl von Linde a inventat metoda de separare a aerului in anul 1902. Prima unitate de separare a aerului a intrat in functiune doar cu un an mai tarziu, in localitatea Höllriegelskreuth, in apropiere de Munchen. In prezent, divizia Linde Gaz deserveste clienti din 100 de tari din intreaga lume, prin reteaua densa de productie si distributie. Aproximativ 50.000 de angajati au generat o cifra de afaceri de 12.3 miliarde de euro in anul 2007.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri