CEC si Programul pentru Eficientizarea Consumului de Energie

Text de Oana Neneciu

Pentru ca Romania este cu mult in urma fata de celelalte state membre UE la capitolul eficienta energetica, CEC a considerat ca este timpul sa creeze facilitati financiare si produse bancare destinate companiilor private din sectorul industrial care vor sa investeasca in retehnologizare in vederea reducerii consumului de energie. Astfel, CEC si Banca Europena pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au semnat un parteneriat pentru Programul de Eficientizare a Consumului de Energie in Romania.

Al treilea program CEC-BERD

Programul pentru eficientizarea consumului de energie este cel de-al treilea la care CEC lucreaza cu BERD, colaborarea celor doua banci fiind inceputa inca din 2005. Pentru CEC, colaborarea era necesara fiindca banca nu avea sursa de valuta, nu avea o banca-mama in spate care sa furnizeze catre CEC euro sau alte monede, iar dupa analizarea ofertei s-a stabilit ca BERD este partenerul potrivit, a explicat Bogdan Oprea-Vintila, director Finantare si Investitii Financiare CEC.

Primul astfel de program se adresa intreprinderilor mici si mijlocii, iar creditele au fost utilizate pentru servicii si productie. De aceste finantari au beneficiat 315 clienti, iar valoa rea maxima a unui credit a fost de 125.000 euro, suma accesata de la BERD fiind de zece milioane euro.

Cel de-al doilea parteneriat vizeaza dezvoltarea rurala, Rural Finance Facility, program care se afla in desfasurare si care se adreseaza segmentului IMM-urilor din localitati cu pana la 50.000 locuitori, preponderent pentru productie. Aici, explica directorul, banca are un mare avantaj pentru ca peste 800 din cele 1.400 de unitati CEC din toata tara se ga sesc in zonele rurale, si oamenii pot fi usor informati.

"Pentru acest program avem un avantaj datorita retelei foarte mari. Acest program este in curs de desfasurare, suntem la jumatatea sumei de 10 milioane de euro deja".

Pe 24 ianuarie 2008 s-a semnat intre cele doua banci cel de-al treilea acord de finantare in vederea eficientizarii consumului de energie. Obiectivele programului de finantare sunt incurajarea intreprinderilor in vederea utilizarii eficiente a resurselor de energie, reducerea impactului de crestere a preturilor energiei, reducerea pierderilor din sectorul industrial si indeplinirea obligatiilor Romaniei ca stat membru UE.

"In primul rand am plecat de la programul strategic national, este vorba despre planul de utilizare rationala a energiei, asta a fost baza. Colegii mei din sucursale au facut un studiu de piata, identificand potentialii clienti pe aceasta zona, studiu din care a reiesit ca ne putem angaja, bineinteles, in astfel de credite", a explicat directorul interesul CEC pentru acest tip de program.

Pionierat pe piata romaneasca

Dupa testele de piata, banca romaneasca a realizat ca desi sunt clienti putini care aplica pentru acest tip de creditare, acestia au nevoie de sume mari pentru a investi in retehnologizare, astfel se desfasoara programul-pilot, dupa care CEC are de gand sa acceseze mai multe fonduri de la BERD pentru extinderea lui.

"Investitiile pe care trebuie sa le faca un potenaial client sunt foarte mari, iar in toata tara cred ca am gasit peste 10 clienti, dar care au nevoie de sume mari. si am zis sa facem o incercare, un test, in momentul in care vom termina suma de zece milioane ne vom extinde, vom accesa suplimentar fonduri de la BERD si vom continua programul. Decalajul este foarte mare, la noi sunt foarte mari pierderi in toate zonele, avem mult de recuperat pana a ajunge la nivelul tarilor occidentale, dar trebuie pornit la drum, ceea ce BERD a si facut punandu-ne la dispozitie acest pachet integrat, un pachet in care sunt incluse asistenta tehnica gratuita si finantare nerambursabila", a spus directorul CEC.

Conditii si proiecte eligibile pentru accesarea creditelor

Cel mai interesant aspect al tipului de creditare, nou pe piata romaneasca, este grantul, suma nerambursabila, pe care BERD o ofera clienailor eligibili, adica 15% din suma cea mai mica dintre suma totala a imprumutului si investiaia totala minus TVA.

Pe de alta parte, explica directorul CEC, proiectele trebuie sa respecte cu stricteae cele doua mari condiaii ale Bancii Europene pentru Reconstrucaie ai Dezvoltare, reducerea efectiva a consumului de energie cu minimum 20% si rata interna de rentabilitate a investitiei, care trebuie sa fie de minimum 10%.

Beneficiarii eligibili trebuie sa fie investitori privati, capital privat peste 50%, din sectorul industrial si sa realizeze investitii in scopul reducerii consumului lunar de energie electrica sau a cheltuielilor pentru plata combustibililor. Valoarea maxima acordata unui potenial client este de 2,5 milioane de euro, iar aportul firmei care acceseaza creditul trebuie sa fie in jur de 20% din valoarea investitiei.

"Un potential client trebuie sa stie ca se poate angaja in momentul in care respecta in primul rand conditiile impuse de BERD, apoi la orice unitate CEC cu competenta de acordare a acestui tip de credit face cererea de credit si intra pe program. De aici este asistat de colegii nostri din centrala, de la finantari si investitii financiare si, bineinteles, de consultantii desemnati de BERD pe acest proiect. Pasii vor fi urmati rand pe rand cu ajutorul lor. Nu ne putem lauda cu prea multi clienti, 10-15 pana in prezent", a precizat directorul.

Proiectele eligibile sunt cele care se refera strict la retehnologizare si investitii in ceva deja existent, iar cateva exemple date de director sunt cofurnizarea de caldura si electricitate pe santiere, recuperarea caldurii din procese, reabilitarea instalatiilor de distribuatie a energiei electrice, implementarea unui Sistem de Management al Energiei sau Sistem de Management al Cladirilor si implementarea de masuri de reducere a consumului energiei in cladiri.

Ce nu se finanteaza

"Un exemplu de proiect care nu este eligibil ar fi cladirile noi, pentru ca ele trebuie sa respecte oricum normele nationale de eficienta a energiei, noi ne adresam firmelor care vor sa investeasca in ce exista in momentul de fata, construit, instalat, in functiune. Alte proiecte care nu ne intereseaza pentru acest program sunt cele care se refera la investitiile imobiliare care au ca scop obtinerea de profit pe termen scurt", a precizat Oprea.

Investitiile in exploatarea surselor regenerabile de energie nu sunt eligibile in mod direct pentru programul de eficientizare a consumului de energie, dar fac exceptie proiectele in care se utilizeaza finantarea pentru inlocuirea unei instalaii mai putin eficiente cu una mai performanta. "Beneficiarii de fonduri nerambursabile europene, cum sunt cele structurale, sunt eligibili automat, dar nu pentru finantarea aceleiasi investitii,
adica nu se poate sa se combine sumele", a precizat directorul.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri