CE: Propunere de reducere semnificativa a emisiilor de gaze fluorurate

Emisiile de gaze fluorurate, care au un efect de incalzire a climei de pana la 23.000 de ori mai mare decat dioxidul de carbon, au crescut cu 60% din 1990, in timp ce toate celelalte gaze cu efect de sera au scazut. Pentru a contracara aceasta problema Comisia Europeana a venit cu o propunere de reducere semnificativa a emisiilor de gaze fluorurate.

Regulamentul propus urmareste sa reduca pana in 2030 emisiile de gaze fluorurate cu doua treimi fata de nivelurile actuale. De asemenea, regulamentul interzice utilizarea gazelor fluorurate in unele echipamente noi, cum ar fi frigiderele de uz casnic, pentru care se pot gasi cu usurinta alternative viabile mai putin poluante.

Gazele fluorurate sunt utilizate in mod curent in echipamentele de refrigerare si climatizare, precum si in echipamentele electrice, spumele izolante, spray-urile sub presiune si extinctoare. Acestea pot ajunge in atmosfera din instalatiile de productie, din aparatele in care sunt folosite si dupa ce astfel de aparate sunt aruncate.

„Limitand volumul de gaze fluorurate vandute in UE, acest instrument legislativ nou va aduce beneficii pentru clima si va crea oportunitati de afaceri semnificative. Legislatia noastra actuala a reusit cu succes sa intrerupa tendinta crescatoare a emisiilor si sa incurajeze inovarea tehnologica. Acum ca se pot fabrica mai multe produse nedaunatoare climei, facem inca un pas inainte in directia reducerii intr-un mod rentabil a emisiilor de gaze fluorurate”, a declarat Connie Hedegaard, comisarul UE pentru politici climatice.

Astfel, incepand cu 2015, se va limita volumul total al celui mai important grup de gaze fluorurate – hidrofluorocarburile (HFC) – care poate fi comercializat in UE si il va reduce treptat pana in 2030 la o cincime fata de volumul comercializat in prezent. Aceasta masura se va baza pe reusita reducerii treptate a substantelor care epuizeaza stratul de ozon, inregistrata in UE cu 10 ani mai repede fata de calendarul convenit la nivel international.

UE sprijina adoptarea unor masuri la nivel mondial privind HFC in temeiul Protocolului de la Montreal. Masura propusa anticipeaza si faciliteaza ajungerea la un acord privind o reducere treptata la nivel mondial a consumului si a productiei de HFC, acord care urmeaza sa fie discutat in cadrul celei de-a 24-a reuniuni a partilor la Protocolul de la Montreal, ce va avea loc la sfarsitul acestei luni.

Masura consolideaza, de asemenea, apelul ce va fi lansat la Conferinta privind schimbarile climatice din cadrul Conventiei-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, care va avea loc la Doha la sfarsitul acestei luni si prin care si alte tari sunt indemnate sa adopte masuri urgente privind HFC pentru a elimina decalajul dintre reducerile de emisii necesare pana in 2020 si actiunile de atenuare avute in vedere in prezent.

Cu un cadru juridic adecvat in vigoare, consumatorii din UE si utilizatorii comerciali de echipamente pot stimula schimbarea si impulsiona dezvoltarea tehnologica in toate sectoarele care utilizeaza in prezent gaze fluorurate. Acest lucru va avea ca rezultat cote de piata mai mari pentru societatile care profita de ocazie si dezvolta produse si echipamente care nu afecteaza clima.

Studii recente arata ca exista o serie de alternative corespunzatoare din punct de vedere tehnic, care sunt folosite in conditii de siguranta, sunt rentabile si pot duce la reducerea consumului de energie.

Propunerea va inlocui regulamentul existent privind gazele fluorurate cu efect de sera care impune societatilor sa ia o serie de masuri pentru reducerea scurgerilor din echipamentele care contin gaze fluorurate si pentru recuperarea gazelor la sfarsitul duratei de viata a echipamentului.

Regulamentul actual stabileste si unele cerinte privind formarea si certificarea personalului implicat in asigurarea service-ului pentru echipamente, privind etichetarea echipamentelor care contin gaze fluorurate, raportarea datelor privind productia, importurile si exporturile de gaze fluorurate, precum si unele interdictii in cateva domenii specifice. Toate aceste cerinte sunt mentinute si/sau consolidate in noua propunere.

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri