Comisia Europeana a adoptat vineri o noua normativa europeana privind emisiile industriale, pentru a consolida dispozitiile deja in vigoare si a reduce aceste emisii in Uniunea Europeana, informeaza CE.
Propunerea va aduce importante beneficii medio-ambientale si pentru sanatatea umana si va crea conditii mai echitabile in toata Uniunea Europeana, ceea ce va reduce distorsiunile privind concurenta intre companii. De asemenea, va simplifica normativa actuala, de a uni sapte directive in una singura, ceea ce va reduce semnificativ insarcinarea administrativa pe care va trebui sa o suporte industria si autoritatile publice.
Comisarul pentru Mediu, Stavros Dimas, a afirmat ca "emisiile industriale in UE continua sa fie destul de ridicate si au efecte nocive asupra sanatatii umane si asupra mediului inconjurator. Sunt necesare norme mai clare si stricte pentru a garanta ca instalatiile industriale indeplinesc parametrii medioambientali necesari in toata Uniunea. UE trebuie sa vegheze ca societatile sa-si indeplineasca obligatiile si sa utilizeze cele mai bune tehnici disponibile".
Scopul noii directive este abordarea deficientelor normativei actuale privind emisiile industriale. Sunt sapte directive ce trateaza activitati similare, care se suprapun. Numai in normele de aplicare ale Directivei privind prevenirea si controlul integrat al contaminarii (Directiva IPPC) intra circa 52.000 instalatii. Ideea principala a directivei este cresterea utilizarii ’celor mai bune tehnici disponibile’ (MTD), obligand operatorii industriali sa utilizeze tehnicile cu o relationare mai buna cost/eficienta pentru a obtine un nivel ridicat de protectie a mediului.