CE declanseaza a doua etapa de infringement. Taxa auto mai are doua luni de viata

Comisia Europeana a trecut la a doua etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar deschise impotriva Romaniei cu privire la taxa de inmatriculare a autovehiculelor, care reprezinta o discriminare in ceea ce privește autovehiculele second-hand importate pe teritoriul Romaniei din alte state membre. "Ca urmare a scrisorii de somare trimise de Comisie in primavara anului 2007 și a raspunsului nesatisfacator primit din partea autoritaților romane, Comisia a emis un aviz motivat, solicitand in mod oficial Romaniei sa iși modifice legislația", se precizeaza in comunicatul de rpesa al CE.

Romania are la dispozitie, astfel, doua luni pentru a-si modifica normele nationale inainte ca Executivul european sa sesizeze Curtea Europeana de Justitie.

"Guvernul a luat nota de decizia Comisiei Europene de a trece la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare si va transmite un punct de vedere", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru.

Ministerul Economiei si Finantelor a reactionat

Reactia MEF nu a intarziat sa apara, ministerul declarand, printr-un comunicat de presa, ca "sustine in totalitate regulile pietei interne comunitare", explicand ca "taxa auto este un instrument de protectie a mediului si este determinata de emisia de dioxid de carbon produsa de fiecare masina, conform principiului potrivit caruia poluatorul trebuie sa plateasca".

"Ne mentinem pozitia ca trebuie evidentiata diferenta dintre masinile ecologice si cele care produc un grad mare de poluare. Experienta ultimului an demonstreaza faptul ca valoarea taxei are drept efect selectia de autoturisme putin poluante", se precizeaza intr-un comunicat al MEF.

In comunicat se mai arata faptul ca numarul de masini second-hand importate nu a scazut semnificativ, dar s-a redus vechimea masinilor, cu implicatii pozitive asupra mediului, raspunzand astfel criticilor europene potrivit carora Romania ar "discrimina" masinile second-hand.

Ministerul Economiei si Finantelor mai anunta faptul ca de saptamana viitoare vor fi reluate discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene.

Romania a fost atentionata inca din primavara

In primavara anului 2007, Comisia a semnalat Romaniei, printr-o scrisoare de somare, ca normele nationale privind taxa de inmatriculare a autovehiculelor nu erau considerate compatibile cu articolul 90 din Tratatul CE. Romania nu a reușit sa prezinte argumente satisfacatoare in raspunsul sau și, in pofida discutiilor intense cu Comisia, nu a modificat textul legislatiei contestate.

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a afirmat in repetate randuri ca statele membre pot impune taxe de inmatriculare asupra autovehiculelor second-hand importate, cu conditia ca respectivele taxe sa respecte dispozitiile articolului 90 din Tratatul CE. Astfel, niciun stat membru nu trebuie sa aplice produselor originare din alte state membre taxe mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare.

De asemenea, Curtea a hotarat ca taxa de inmatriculare platita pentru un vehicul nou face parte din valoarea de piata a acestuia, statele membre avand astfel obligatia de a tine seama de deprecierea reala a vehiculului atunci cand calculeaza respectiva.

"Taxa de inregistrare a unui autovehicul de X ani importat intr-un stat membru nu poate fi mai mare decat taxa inclusa in valoarea reziduala a unui vehicul similar inmatriculat acum X ani in respectivul stat membru", se exemplifica in comunicatul CE.

In conformitate cu legislatia romana, taxa aplicata autovehiculelor uzate nu este redusa proportional cu valoarea deprecierii reale a unor autovehicule similare inmatriculate deja pe piata interna. Dimpotriva, valoarea taxei crește numai pe baza vechimii autovehiculului. Avand in vedere ca taxa de inmatriculare a autovehiculelor din Romania este perceputa o singura data, autovehiculele cele mai impozitate sunt, implicit, autovehiculele second-hand importate. In opinia Comisiei, asemenea modalitati de aplicare a taxei contravin dispozitiilor articolului 90 din Tratatul CE, astfel cum a fost interpretat de CEJ.

spot_img

Ultimele știri