CE adopta o propunere privind gestionarea eficienta a produselor derivate de origine animala

Comisia Europeana a adoptat, marti, o propunere care va facilita o gestionare mai eficienta a produselor
derivate de origine animala, simultan cu pastrarea nivelului de protectie actual in fata riscurilor pentru
sanatatea publica, sanatatea animala si mediu.

In Uniunea Europeana, mii de abatoare, exploatatii agricole si fabrici de prelucrare a laptelui produc anual aproape 15 milioane de tone produse derivate de origine animala. Propunerea executivului comunitar vizeaza introducerea de reguli mai clare si defineste un cadru general pentru o reglementare proportionala cu privire la riscurile referitoare la aceste produse.

Noile reguli clarifica, de asemenea, in ce conditii si potrivit caror modalitati se aplica legislatia privind mediul, si vor facilita utilizarea materiilor de origine animala pentru aplicatii tehnice.

’Aceasta propunere actualizeaza normele noastre legate de aceste produse prin eliminarea, in masura posibilului, a constrangerilor inutile si a dublelor impuneri, precizand si in ce cazuri se aplica legislatii conexe. In acelasi timp, sunt pastrate garantiile pentru sanatatea animala si sanatatea publica, astfel incat consumatorii sa fie protejati’, a spus comisarul european pentru sanatate, Androula Vassiliou.

Proiectul propus de Comisiei pastreaza garantiile fundamentale introduse in 2003 in fata riscurilor mentionate, pastrand clasificarea acestor tipuri de produse pe baza riscurilor, obligatia statelor membre de a contribui la colectarea si eliminarea acestor produse, excluderea produselor improprii pentru consumul uman si interzicerea hranirii animalelor dintr-o specie cu produse provenind de la aceeasi specie /asa-numita ’interdictie de reutilizare in interiorul speciei’.

Produsele derivate de origine animala sunt utilizate din ce in ce mai des in productia de cosmetice, de medicamente si de instrumente de diagnosticare. Intrand in fabricarea acestor categorii de produse, ele sunt supuse dispozitiilor dreptului comunitar european.

Propunerea executivului comunitar introduce notiunea de ’punct final’ in fabricarea produselor derivate de origine animala. De asemenea, se prevede ca actuala clasificare a acestui tip de produse poate fi modificat de catre Comisie. Inaintea oricarei schimbari, un organism specializat, precum Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara /EFSA/ sau Comitetul Stiintific al pentru produse de consum /CSPC/, va trebui sa evalueze posibilele riscuri ale unui anumit produs derivat de origine animala pentru sanatatea publica si sanatatea animalelor.

spot_img

Ultimele știri