Povara financiara care atarna pe umerii marilor consumatori industriali (Alro Slatina si ArcelorMittal Galati), dar si pe cei ai populatiei, a fost principalul motiv invocat de reprezentantii Ministerului Economiei cand au propus amanarea acordarii unui numar de certificate pentru o perioada de 3 ani si jumatate, incepand cu 1 iulie 2014.
Fara dubii, cel mai afectat sector va fi cel al energiei eoliene, care a generat cele mai multe investitii si a ajuns la 2.200 MW putere instalata.
In realitate, in urma analizelor, putem constata ca energia eoliana a generat si genereaza scaderi ale pretului electricitatii si acest lucru este recunoscut la scena deschisa de toti cei care cumpara acum energia mai ieftina, datorita diversificarii capacitatilor de producere corelata, e adevarat, si cu o scadere a consumului”, a declarat pentru Green Report, Raluca Rusu, Investor Relations Manager Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania.
Potrivit Ralucai Rusu, faptul ca electricitatea se poate achizitiona acum la un pret mai mic decat anul trecut demonstreza ca energia regenerabila nu creste valoarea facturilor, ci, dimpotriva, aceste subventii sunt compensate printr-un pret total mai mic, pret obtinut prin diversificarea surselor de energie si printr-o cantitate mai mare existenta pe piata.
Investitiile care s-au facut in Romania se afla in primii ani de plata a creditului, deci amanarea unui certificat reprezinta, de fapt, neincasarea lui in momentul in care trebuie platita rata catre banca. Acest context duce la imposibilitatea de a achita obligatiile de plata si acest lucru este prevazut sa se intample timp de 4 ani si jumatate, asa cum se prezinta azi proiectul de ordonanta”, a mai spus reprezentantul Monsson Group.
Investitii de peste 3 miliarde de euro, 4400 de angajati
Conform datelor Ralucai Rusu, in Romania investitiile in constructia centralelor electrice eoliene s-au ridicat la 3,4 miliarde de euro.
Din acestea, o suma de peste 1 miliard de euro se regaseste in economia Romaniei, prin firmele furnizoare de echipamente electrice, de materiale de constructii, transportatoare, de instalare, constructoare si cele prestatoare de servicii.
Cei peste 2.200 MW instalati au adus la bugetul de stat incasari de mai bine de 300 milioane de euro doar din taxele platite in perioada de constructie, fara sa adaugam taxele si impozitele achitate in perioada de proiectare si avizare a acestor centrale electrice. Inghetarea si anularea proiectelor ii vor afecta si pe cei care au beneficiat in aceasta perioada de criza de pe urma investitiilor facute in energiile regenerabile. Putem porni de la producatorii de ciment, care au si ei angajati implicati, pana la cei care au construit drumuri si statii de transformare”, a explicat Rusu.
De asemenea, Monsson estimeaza ca bugetul de stat va pierde peste 180 milioane de euro, care se puteau incasa anual din taxe si impozite, bani care urmau a fi platiti, atat de catre proprietarii centralelor electrice eoliene, cat si de firmele de operare si de mentenanta, toate intregistrate in Romania, fiind prestatoare de servicii.
La ora actuala, in total, in eolian, sunt peste 4.400 de oameni angajati direct, iar indirect, potrivit estimarilor reprezentantului Monsson, sunt peste 10.000, daca se iau in considerare si furnizorii de materii prime, care au avut si ei aceasta „bula de oxigen” in criza pe care o trecem.
Ministrul energiei, Constantin Nita, a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca guvernul va emite o ordonanta prin care va amana acordarea unui numar de certificate verzi pe o perioada de 3 ani si jumatate incepand cu 1 iulie 2013.
Potrivit proiectului de ordonanta „se amana temporar acordarea unui numar de certificate verzi din cele prevazute la alin. (2), pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din surse regenerabile, dupa cum urmeaza: a) un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; b) un certificat verde pentru centralele electrice eoliene; c) doua certificate verzi pentru centralele electrice solare.”