Cat timp raman gazele cu efect de sera in atmosfera?

Principalele gaze cu efect de sera din atmosfera sunt dioxidul de carbon, metanul, oxizii de azot, cat si gazele care contin fluor, clor sau brom.

Gazele cu efect de sera pot ramane in atmosfera perioade de timp ce pot fi masurate in luni de zile sau… in milenii, iar gradul in care fiecare dintre aceste gaze afecteaza clima este foarte diferit.

Cel mai daunator gaz de sera, CO2, imprastiat in atmosfera de om, este si cel mai greu de indepartat, timpul sau de rezidenta fiind de sute de ani. Perioada de rezidenta, in atmosfera, a metanului este de cativa zeci de ani.

„Metanul intra in anumite reactii chimice, in atmosfera, care-l transforma si-l indeparteaza mai repede, perioada sa de rezidenta fiind de cativa zeci de ani. Aceste reactii chimice nu se petrec insa si in cazul CO2, acesta fiind motivul pentru care dioxidul de carbon din urma ramane mai multe sute de ani in atmosfera”, a declarat, pentru Green Report, climatologul Roxana Bojariu.

Intre 65% si 80% din dioxidul de carbon imprastiat in atmosfera se dizolva in oceane intr-o perioada cuprinsa intre 20 si 200 de ani, iar restul dispare in peste 200 de ani continuand sa afecteze clima. Metanul insa nu persista in atmosfera mai mult de 12 ani, iar oxizii de azot, mai persistenti decat metanul, raman in atmosfera aproximativ 114 ani.

Foto: feww.wordpress.com

Mihaela Pavnutescu 

spot_img

Ultimele știri