Casele pot deveni autonome energetic

Un kit de componente fotovoltaice, montat pe o locuinta individuala, ii poate oferi acesteia autonomia energetica.

Noua solutie tehnica, denumita DESS (Distributed Energy Storage System), a fost prezentata, la Bucuresti, in cadrul Targului International Renexpo. “Cel putin pe timpul verii, locuinta poate fi autonoma energetic si poate chiar stoca energie electrica in acumulatori”, a explicat, pentru Green Report, inginerul Claudiu Morar, reprezentantul firmei World Key Energy.

DESS poate alimenta atat cladiri racordate la reteaua publica de electricitate, functionand interactiv cu aceasta, cat si obiective izolate.

Panourile fotovoltaice instalate pe acoperis produc ziua energie electrica suficienta pentru consumul casei, iar excedentul de energie este stocat in acumulatori.

Noaptea se foloseste energia stocata in acumulatori

Dupa caderea intunericului, cand celulele fotovoltaice nu mai produc energie, locuinta este alimentata de la acumulatori. Acestia permit o autonomie energetica de zece ore, suficienta pentru o noapte.

Panourile fotovoltaice au o durata de viata de 25 de ani. Perioada de randament energetic maxim, acoperita de garantie, este de zece ani, la fel ca si perioada de garantie a acumulatorilor. Dupa cei zece ani, energia electrica furnizata scade treptat, pana la 80 la suta si chiar mai jos, dar instalatia fotovoltaica ramane totusi functionala.

Firma World Key Energy, recent intrata pe piata romaneasca, ofera instalatia completa, asigurand, la cerere, si montajul acesteia. In cadrul Renexpo nu au fost prezentati si acumulatorii. In schimb, reprezentantul unei alte firme, Virgil Avramoniu, director comercial in cadrul S.C. Caranda Baterii Srl., s-a aratat interesat de noul sistem DESS si a anuntat disponibilitatea firmei sale de a furniza acumulatori.

Varianta cea mai simpla a instalatiei fotovoltaice are puterea de 3 kW, include 13 panouri si ofera tensiunea de 230 de volti. Varianta cea mai complexa, cu 38 de panouri, are puterea de 9 kW si ofera 380 de volti.

Curent electric plus apa calda

Solutia tehnica optima se discuta cu fiecare beneficiar in parte, tinand cont, in primul rand, de numarul de panouri solare pe care le poate suporta acoperisul cladirii. Teoretic nu exista nici o incompatibilitate intre panourile fotovoltaice si panourile solare care produc apa calda, astfel ca o locuinta poate primi de la Soare, simultan, si energie electrica si apa calda.

In Romania, panourile solare care produc apa calda, pentru incalzire si pentru instalatia sanitara, au devenit destul de frecvente, mai ales dupa aplicarea facilitatilor din programul "Casa Verde". In schimb, panourile fotovoltaice pentru locuinte individuale sunt mai putin raspandite.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Usile de garaj produc energie verde

Programul "Casa Verde" va fi relansat

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri